Peste o treime din populaţia cu drept de vot a semnat pentru candidaţii înscrişi în cursa prezidenţială

Autor: Iulian Anghel 24.09.2014

Un număr de 6,7 milioane de cetăţeni - 37% din totalul celor 18,3 milioane de cetăţeni cu drept de vot - au semnat pentru unul dintre candidaţii înscrişi în cursa electorală prezidenţială din 2 şi 16 noiembrie.

Aseară la ora 24:00 a expirat perioada egală până la care candidaţii puteau să-şi înregistreze la Bicoul Electoral Central (BEC) candidaturile la alegerile prezidenţiale din 2 şi 16 noiembrie. Până la închiderea ediţiei, opt candidaţi se înscri­se­seră la BEC, dar doar în cazul a trei dintre ei – Victor Ponta, Klaus Iohannis şi Monica Macovei – Biroul Electoral Central publicase şi deciziile de înregistrare a candidaţilor.

Numărul semnăturilor acordate de cetăţeni candidaţilor este anul acesta mai mic cu 1,6 milioane faţă de alegerile prezidenţiale din 2009, când cei 12 candidaţi înscrişi în cursă au strâns 8,3 milioane de semnături, ceea ce arată că 45% din persoanele cu drepturi electorale au semnat în favoarea unui candidat sau a altuia.

Pentru înscrierea în cursă, un candidat are nevoie de cel puţin 200.000 de semnături. Un alegător poate semna pentru susţinerea unui singur candidat, potrivit legii 370/2004. Prin strângerea unui număr cât mai mare de semnături, partidele vor să-şi arate forţa înaintea scrutinului.

Anul acesta doar doi candidaţi au obţinut peste un milion de semnături – Victor Ponta (2,2 milioane de semnă­turi) şi Klaus Iohannis (2,2 milioane de sem­nături). În alegerile de acum cinci ani, topul „mili­ona­rilor“ a fost format din Mircea Geoană (2,5 milioane de semnături), Traian Băsescu (1,7 milioane de semnături) şi Crin Antonescu (1,6 milioane de semnături).

Numărul de semnături nu indică o direcţie clară în privinţa câştigătorului. În turul al doilea al alegerilor din 2009, Traian Băsescu a câştigat în faţa lui Mircea Geoană, deşi acesta din urmă a beneficiat, teoretic, şi de cele 1,6 milioane de semnături (apoi 1,9 milioane de voturi) ale lui Crin Antonescu. Distanţa între cei doi a fost însă infimă, de doar 70.321 de voturi (5.277.068 de voturi pentru Băsescu – 50,33%;  5.206.747 de voturi pentru Geoană - 49,66%). Anul acesta nu mai există în cursă un candidat de talia lui Crin Antonescu despre care să se creadă că ar putea înclina balanţa. Pe de altă parte, deşi se părea că opţiunea sa va fi decisivă, Antonescu, care în primul tur al alegerilor din 2009 a obţinut 1,94 milioane de voturi (20% din total), nu l-a putut face câştigător pe Mircea Geoană.

La mare distanţă de „milionarii în semnături“, se află acum candidatul Partidului Mişcarea Populară Elena Udrea, care a strâns 400.000 de semnături, dar şi, până luni, directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE) Teodor Meleşcanu, care are aproape 400.000 de semnături, potrivit propriilor declaraţii. Candidatura sa, lipsită de şanse reale, este totuşi o surpriză întrucât el

şi-a depus candidatura ieri, în ultima zi de depunere a candidaturilor, ceea ce înseamnă că a strâns semnăturile pe vremea când era director al SIE. Meleşcanu candidează sub sigla unui partid necunoscut, Partidul Dreptăţii Sociale. În registrul partidelor politice acesta figurează la poziţia 65 şi a fost înregistrat în noiembrie 2012 în baza unei decizii definitive a Tribunalului Bucureşti. Site-ul partidului nu este funcţional. Însă, pe site-ul unei ONG, Consiliul Naţional al Societăţii Civile, există din 18 august un „apel“ pentru strângere de semnături în favoarea lui Teodor Meleşcanu. Apelul este semnat de  colonelul în rezervă Mircea Dogaru, un personaj care s-a remarcat în anii 2010-2012 prin organizarea de manifestaţii împotriva guvernului şi a lui Traian Băsescu.

 

6,7 milioane de români au semnat pentru opt candidaţi

+ Victor Ponta (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC) - 2,2 milioane de semnături de susţinere.

+ Klaus Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală) - 2,2 milioane de semnături de susţinere.

+ Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară) - 400.000 de semnături de susţinere.

+ Teodor MeleŞcanu (Partidul Dreptăţii Sociale) - 400.000 de semnături de susţinere.

+ Monica Macovei (independent) - 300.000 de semnături de susţinere.

+ Călin Popescu-Tăriceanu (cel mai probabil va candida din partea Partidului Naţional al Mediului, justiţia respingând în prima instanţă transformarea acestuia în Partidul Liberal Reformator) - 272.000 de semnături de susţinere.

+ Dan Diaconescu (Partidul Poporului Dan Diaconescu) - 300.000 de semnături de susţinere.

+ Kelemen Hunor (UDMR) - 270.000 de semnături de susţinere.

+ William Brânză, Ioan Ghişe şi Corneliu Vadim Tudor, care şi-au exprimat intenţia de a candida, nu-şi depuseseră candidaturile până la închiderea ediţiei (data de depunere a candidaturilor a expirat pe 23 septembrie ora 24:00).

 

Calendar

23 septembrie - s-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor.

26 septembrie - validarea de către BEC a candidaturilor, analizarea contestaţiilor.

30 septembrie - tragerea la sorţi a ordinii candidaţilor pe buletinele de vot.

3 octombrie -  startul oficial al campaniei electorale.

1 noiembrie - se încheie campania electorală.

2 noiembrie, orele 07.00-21.00, primul tur al alegerilor prezidenţiale.

7-15 noiembrie - campanie electorală.

16 noiembrie - al doilea tur al prezidenţialelor.