Câţi bani are în medie un angajat în contul pensiei private obligatorii

Autor: Roxana Pricop 27.09.2014

Suma medie strânsă într-un cont de pensie privată obligatorie în care s-au făcut constant viramente lunare în ultimii şase ani este în prezent de circa 4.500 de lei.

Din totalul de 6,1 milioane de participanţi la sistem, doar 60% au virat contribuţiile lună de lună. În cazul celorlalţi 40%, suma medie acumulată în cont este de câteva sute de lei. 

Sistemul de pensii private obligatorii a fost lansat în 2008 şi fondurile de pensii au ajuns la active totale de 17 miliarde lei. 

Pentru acest an, contribuţia a fost fixată la 4,5% din venitul salarial brut şi este de aşteptat să ajungă la 6% în 2017.

"Dacă considerăm că am pierdut războiul demografic, soluţiile pentru a avea un trai decent la bătrâneţe sunt fie să continuăm să muncim, iar la 65 de ani să ne bem cafeaua de dimineaţă la birou, fie să economisim din timpul vieţii activ", spune Marius Popescu, membru în consiliul de administraţie al ING Pensii.

Potrivit unui studiu realizat de ING, pensiile obligatorii sunt singurul instrument financiar prin intermediul căruia economisesc pentru pensie majoritatea românilor. Mai exact, 86% din respondenţi au declarat că nu economisesc constant pentru pensie prin intermediul altor instrumente financiare, fie pentru că nu reuşesc (62%), fie pentru că nici nu şi-au propus (23%). 

Unu din trei respondenţi nu ştie că are o pensie administrată privat, deşi deţine un astfel de produs, iar tendinţa este şi mai accentuată în rândul tinerilor cu vârsta de până la 25 de ani. De asemenea, unu din trei participanţi la studiu nu ştie că banii acumulaţi în pensiile obligatorii le aparţin, sunt colectate în conturi individuale şi nu sunt redistribuite actualilor pensionari.