„Oraşe, graniţe, atitudini” la Bucharest Art Week/ de Dorina Călin

Autor: Dorina Călin 26.09.2014

Prima ediţie a Bucharest Art Week (BAW) se va desfăşura în perioada 26 septembrie - 4 octombrie. Tema primei ediţii a Bucharest Art Week este „Oraşe, graniţe, atitudini”. Gândit pentru a atrage atenţia publicului internaţional asupra scenei artistice autohtone şi pentru a crea un spaţiu de dialog multicultural, Bucharest Art Week (BAW) îşi propune să aşeze România pe harta europeană a ţărilor unde astfel de evenimente reprezintă deja o tradiţie şi, totodată, să se diferenţieze de acestea printr-o abordare neconvenţională, cu caracter local, concentrat pe audienţă generală, artă în spaţiul public şi proiecte cu impact social.

Bucharest Art Week debutează la Foişorul de Foc cu expoziţia colectivă „Arderea interioară, o chestiune de limite/ Inner Fire, a Matter of Limits”, curatoriată de Nona Şerbănescu şi care reuneşte 29 de artişti - Aitch, Ana Asavei Pietraru, Alexandra Baciu, Buzu, Otilia Cadar & Liviu Coman, Ana Chiorean, Marina Cristea, Cuzina, Amalia Dulhan, Teofana Filip, Melinda Kádár & Andrei Curta, Liviu Mihai, Mihaela Magopat, George Moscal, Ada Muntean, Maia Ştefana Oprea, Marina Oprea, Bogdan Pelmuş, Magdalena Pelmuş, Ana Petrovici, Maria Raducanu, Valentin Soare, Ioana Sisea, Ioana Ursa, Mihai Topescu, Romana Topescu şi Adriana Vasile. Expoziţia se va deschide pe 26 septembrie, cu un eveniment amplu desfăşurat între orele 17.00 şi 22.00, marcat de un maraton-performance de sunet şi muzică semnat de Fierbinţeanu.

La Carol 53 demarează, pe 27 septembrie, „Bitum”, o expoziţie de grafică, pictură şi instalaţie a unui grup de tineri artişti, Răzvan Anghelache, Alexandra Baciu, Bianca Ioniţă şi Daniela Vîrlan, având ca invitat special Asociaţia Parada România, documentată fotografic de artistul francez Gabriel Loisy, în timp ce la Galeria IX va fi deschisă expoziţia de fotografie „Bucharest Today”, semnată de artistul fotograf japonez Tomoaki Minoda. Ziua va fi încheiată la Home Mătăsari, cu prima expoziţie personală de pictură a artistului Adrian Dică, denumită „Marele tomberon”. De asemenea, Home Mătăsari va fi gazda unei lucrări colaborative realizată de 15 artişti din întreaga ţară în cadrul festivalului 18+ de la Cluj.

Din dorinţa de a permite accesul la arta contemporană unui număr cât mai mare de persoane a luat naştere „Artă la peron”, un proiect de promovare a artei în medii atipice. Astfel, la Gara de Nord, vor rula timp de cinci zile, începând din 28 septembrie, lucrări de artă video semnate de artişti importanţi ai domeniului.

De asemenea, Biblioteca Naţională a României va găzdui pe 29 septembrie, de la ora 17.00, avanpremiera expoziţiei „Istoria prin ochii celor care au trăit-o: martori şi mărturii”, organizată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” în colaborare cu Universitatea de Arte Bucureşti şi Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane. Expoziţia va reuni o selecţie de lucrări de pictură şi gravură realizate pe tema Holocaustului de studenţi ai Facultăţii de Arte Plastice din Bucureşti, un spectacol de dans contemporan coordonat de performerul Relu Dobrin, care pune în discuţie rolul martorului în contextul evenimentelor trecute, şi obiecte personale ale victimelor Holocaustului din iunie 1941, obiecte găsite în 2010, în groapa comună din pădurea Vulturi, Popricani, judeţul Iaşi, în urma investigaţiilor arheologice coordonate de Institutul „Elie Wiesel”. Vernisajul va avea loc oficial pe data de 8 octombrie, iar lucrările vor putea fi vizionate până pe 17 octombrie, perioadă în care sunt programate şi alte acţiuni culturale derulate de Institut. Expoziţia va putea fi vizitată în programul de lucru al Bibliotecii Naţionale, pe toată perioada, 29 septembrie - 17 octombrie.

Un alt eveniment important este şi expoziţia internaţională "Balkan Mood: focus Macedonia", care are loc la iniţiativa unor tineri artişti din România - Alexandra Baciu, Anca Brânzaş, Alexandra Paşca, Răzvan Anghelache, Florina Niţă -, ce prezintă pe scena artistică bucureşteană un grup de artişti macedoneni - Srdjan Micic, Orhan Kamilov, Dijana Tomik Radevska, Marina Leskova, Stefan Jakimovski, Sotir Hadji Nikolov, într-un demers de reactivare a valenţelor comune. Expoziţia va avea loc tot în incinta Bibliotecii Naţionale a României şi va fi deschisă începând cu 30 septembrie.

Ziua de 1 octombrie îi reuneşte la Muzeul "Palatul Voievodal - Curtea Veche" pe Cristi Gaspar, Raluca Ghideanu, Grupul FocAR (Alina Tudor, Răzvan Neagoe), Lucian Muntean, Christian Paraschiv, Justinian Scărlătescu şi Maria Pop Timaru în expoziţia de grup "Solitar Urban", curator Adina Niculae.

De asemenea, pe 2 octombrie, la Galeria Occidentului, publicul va participa la un dublu vernisaj. Pe de-o parte, expoziţia de pictură "Refacerea fragmentului", semnată de Matei Enric, şi, pe de altă parte, expoziţia de design de bijuterie contemporană "Musicals", de Alexandru Burlacu.

Săptămâna va culmina cu o petrecere, pe 4 octombrie, la spaţiul alternativ Dianei 4, eveniment care va însoţi vernisajul "Ghost Host" al artistului Alex Baciu.

Bucharest Art Week debutează cu un program prietenos de tururi ghidate pentru toţi cei care doresc o experienţă plenară a vizitării expoziţiilor de artă, dar şi a unor ateliere aparţinând unora dintre cei mai prezenţi artişti ai momentului. Din programul BAW nu vor lipsi nici seriile de dezbateri.

De asemenea, Bucharest Art Week va cuprinde şi o serie de manifestări şi proiecte de artă contemporană desfăşurate în spaţiul public bucureştean şi semnate de artiştii Delia Maxim, Paul Popa, Matei Ulmeanu, Julien Britnic, Roxana Gatej, Sabin Gârea, Adrian Dica şi grupul artistic EGG NO EGO (Valentina Chiriţa, Ana Barbu, Mina Barbu).

Programul şi lista completă a artiştilor pot fi consultate pe site-ul oficial, www.BucharestArtWeek.eu.