România foloseşte doar jumătate din capacitatea de producţie de medicamente

Autor: Andrei Cîrchelan 30.09.2014

Fabricile de medicamente din România utilizează doar jumătate din capacitatea de producţie totală pe care o au, sectorul neputându-se dezvolta în lipsa unei strategii naţionale care să sprijine această ramură industrială.



„Statul nu a avut nici înainte de ‘90 o strategie pentru dezvoltarea industriei farmaceutice. Şi acum, dacă mergem la INS (Institutul Naţional de Statistică - n.red.) vom găsi ceva doar despre industria chimică şi petrochimică, unde suntem asimilaţi şi noi. România nu a fost specializată în industria de medicamente“, a declarat Ioan Nani, director general al produ­că­to­rului de medicamente Antibiotice Iaşi.

Potrivit şefului Antibiotice Iaşi, companie controlată de Ministerul Sănătăţii, cu vânzări anuale de peste 70 mil. euro, capacitatea de producţie a primilor 4-5 producători activi local e mai mare cu 40-50% decât ce se utilizează efectiv, ceea ce înseamnă că piaţa ar putea creşte dacă preţurile ar justifica vânzarea aici.

„Actualele platforme din România pot ridica la un miliard de euro pro­duc­ţia valorificată local“, a spus Nani. El a fost prezent la evenimentul ZF Pharma Summit 2014, organizat în parteneriat cu Voda­fone, ARPIM, LAWG, ADRFR, Terapia Ranbaxy, Polisano, Şerban & Musneci, Antibiotice, Roche, Opel, Ionescu Sava, MedLife, Gruia Dufaut, Easi, Farmexpert şi APMGR.

Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), a precizat că instituţia pe care o reprezintă nu a mai inspectat nicio nouă unitate de producţie în România, pentru a o autoriza să vândă, ceea ce arată faptul că nu s-au mai realizat noi investiţii în capacităţi de producţie. „Bariera de intrare în zona de producţie de medicamente devine foarte mare în zona de generice şi enorm de mare în zona medicamentelor originale. Suntem departe de medicamentele originale. Văd că încep să apară din ce în ce mai multe linii de fabricaţie în China, India, Coreea, dar în România nu am mai inspectat o nouă fabrică de medicamente“, a spus Marius Savu.