NATO: Sute de militari ruşi sunt prezenţi în continuare în Ucraina

Autor: Mihai Draghici 30.09.2014

Sute de militari ruşi, inclusiv membri ai unităţilor speciale, se află în continuare pe teritoriul Ucrainei, în pofida armistiţiului, anunţă Alianţa Nord-Atlantică, conform AFP.

"De la începerea aplicării armistiţiului, a avut loc o retragere semnificativă a forţelor convenţionale ruse din Ucraina. Totuşi, sute de militari ruşi, inclusiv membri ai unităţilor speciale, sunt în continuare în Ucraina", a declarat Jay Janzen, un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

"În ultima săptămână nu am constatat vreo reducere a efectivelor militare ruse", a subliniat Janzen.

Administraţia prooccidentală de la Kiev a semnat un acord de încetare a focului cu insurgenţii proruşi la începutul lunii septembrie.

Confruntările armate continuă în unele zone din estul Ucrainei, în principal în apropierea aeroportului din Doneţk, în pofida armistiţiului.

Rusia a negat permanent că ar fi trimis militari în Ucraina.

"De asemenea, aproximativ 20.000 de militari ruşi sunt staţionaţi în continuare la frontiera dintre Rusia şi Ucraina", a precizat oficialul NATO.

Conform estimărilor Naţiunilor Unite, confruntările armate din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, care durează de peste cinci luni, s-au soldat cu peste 3.200 de morţi. Circa 600.000 de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele.