Polonezii prelungesc cu trei săptămâni oferta de preluare de la Uzinele Govora

Autor: Radu Bostan 02.10.2014

Grupul polonez Ciech, acţionarul majoritar al Uzinelor Sodice Govora (simbol bursier UZIM), a prelungit cu trei săptămâni durata ofertei publice prin care încearcă să preia restul de 7% din capitalul producătorului de sodă calcinată, după ce în primele 20 de zile de ofertă a reuşit să cumpere mai puţin de 0,05% din numărul de acţiuni vizat.

În cadrul ofertei derulate între 11 septembrie şi 1 octombrie, acţionarul majoritar a reuşit să cumpere doar 1.500 de acţiuni din totalul de circa 9,8 milioane de acţiuni necesare până la o deţinere de 100%, a precizat pentru ZF Răzvan Paşol, directorul general al Intercapital Invest, firma de brokeraj care a intermediat operaţiunea. Ter­menul de subscriere în ofertă va fi astfel prelungit cu trei săptămâni, până la 22 octombrie.

Polonezii deţin peste 93% din acţiunile Uzinelor Sodice Govora, astfel că sunt obligaţi de lege să preia prin ofertă publică participaţiile minoritare şi să delisteze compania. Grupul Ciech a pus la bătaie 2,77 milioane de lei pentru a cumpăra ultimele pachete de acţiuni, care însumate reprezintă 6,81% din capitalul uzinei, acţionarii minoritari fiind atraşi cu un preţ de 0,28 lei pe titlu, de peste trei ori mai mare decât ultima cotaţie a titlurilor UZIM înainte de lansarea ofertei.

Acţionarii polonezi au însă nevoie să mai cumpere doar 2,6 milioane de acţiuni pentru a atinge pragul de 95% care le va permite să iniţieze o ofertă de preluare obligatorie pentru acţionarii minoritari.

Planul se loveşte însă de opoziţia CET Govora, cel mai mare dintre aceştia, care deţine 5,47% din acţiunile UZIM şi ai cărui reprezentanţi şi-au exprimat anterior hotărârea fermă să nu iasă din acţionariat.