Schimbare de strategie: creşte ecartul între dobânzile la depozitele pe termen scurt şi lung

Autor: Ciprian Botea 03.10.2014

Depozitele de retail noi în lei cu scadenţa între şase şi 12 luni aveau o dobândă medie de 3,7% pe an în luna iulie, cu un punct procentual peste bonificaţia medie la depozitele pe o lună.

Bancherii au mărit în ultimele luni ecartul între dobânda depozitelor pe termen scurt şi pe termen lung în încercarea de a convinge clienţii să-şi ţină banii în cont o perioadă mai mare de timp. De exemplu, la începutul anului, ecartul între dobâda la o lună şi dobânda la 6-12 luni era de numai o jumătate de punct procentual. Băncile şi-au schimbat strategia în condiţiile în care ritmul de creştere a depozitelor a decelerat pe fondul scăderii dobânzilor.

Dobânda medie la depozitele de retail în lei era de 3,1% pe an în luna iulie, faţă de 4,8% pe an în aceeaşi perioadă din 2013. Comparativ cu 2009, dobânda medie este de trei ori mai mică. Pe segmentul companiilor, dobânda medie la depozitele noi în lei este de 1,8% pe an. Ritmul de creştere a depozitelor populaţiei a încetinit la 5% în august, faţă de 9% la începutul anului. Populaţia are economii la bănci de circa 100 miliarde de lei.