Topul celor mai mari 100 de constructori de pe piaţa locală

Autor: Andreea Neferu 01.07.2014

Afaceri de 3,4 miliarde de euro, profituri de 230 de milioane de euro şi 34.000 de locuri de muncă - acestea sunt principalele coordonate ale celor mai mari 100 constructori ce au activat pe piaţa locală în 2013. Industria construcţiilor este dominată de jucători români, aceştia reprezentând circa 60% din cei mai mari 100 de constructori, însă cea mai mare parte a profiturilor, aproape 150 de milioane de euro, merge în buzunarele grupurilor străine ce activează pe plan local, din Italia, Austria sau Germania. Cine sunt cei 100 de „grei“ care se află în fruntea unei pieţe a construcţiilor care, în ciuda avansului PIB-ului de anul trecut, nu reuşeste să-şi regăsească ritmul de creştere?

Cei mai mari 100 de constructori de pe piaţa locală au înregistrat anul trecut rulaje cumulate de circa 3,4 miliarde de euro, echivalentul a mai bine de o treime din totalul cifrei de afaceri a celor peste 33.600 de firme care activează în domeniul construcţiilor pe plan local, arată o analiză Business Construct pe baza informaţiilor transmise de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Datele oferă o imagine de ansamblu a modului în care piaţa locală a construcţiilor a evoluat anul trecut, în contextul în care din 2009 până în prezent industria a pierdut circa 40% din valoare pe fondul tăierii la sânge a investiţiilor, atât din zona publică cât şi din cea privată.