Cemacon îşi majorează cu 9 mil. lei capitalul

Autor: Ioana Tudor 10.10.2014

Producătorul de cărămizi Cemacon Cluj-Napoca (simbol bursier CEON) va emite 88 milioane de acţiuni noi în cadrul unei majorări de capital aprobate de acţionari în luna martie. Acţiunile vor avea o valoare nominală de 0,1 lei/titlu, iar valoarea totală a emisiunii va fi de 8,8 milioane de lei.

Majorarea de capital, realizată prin aport de numerar, se adresează exclusiv acţionarilor societăţii înregistraţi la data de 15 aprilie 2014. Ea se va derula în perioada 14 octombrie – 13 noiembrie şi va fi intermediată de SSIF Broker Cluj-Napoca.

Majorarea capitalului a fost precedată de diminuarea acestuia cu 98%, de la 26,3 milioane de lei la 525.796 lei. Operaţiunea, decisă de acţionari tot în luna martie, s-a finalizat în septembrie şi a avut ca scop acoperirea pierderilor înregistrate de Cemacon în ultimii cinci ani.

Ulterior majorării de capital, printr-o operaţiune separată, în acţionariatul Cemacon va intra fondul de investiţii olandez Business Capital For Romania Opportunity Fund. Intrarea fondului în acţionariat se va realiza prin conversia unei creanţe.

La finalul anului trecut, Business Capital For Romania Opportunity Fund, controlat de BCR şi omul de afaceri Florin Pogonaru, a preluat prin cesiune 12 mil. de euro, reprezentând o parte a unei creanţe pe care BCR o avea la producătorul de blocuri ceramice.

Preluarea s-a realizat în baza unui acord semnat de Cemacon şi principalii săi acţionari cu BCR privind restructurarea unui credit în sumă principală de 26,1 mil. euro plus dobânzi şi penalităţi. Tot în acord se stipulează conversia creanţei concesionate în acţiuni Cemacon.

În urma conversiei creanţei în acţiuni, fondul Business Ca­pital For Romania Opportunity ar putea să preia maximum 33% din acţiunile producătorului de cărămizi.

Producătorul de cărămizi a înregistrat pierderi contabile cumulate de 33,66 mil. lei în perioada 2009-2012, iar în 2013 a pierdut 6,53 mil. lei.

În prezent, cel mai mare acţionar al companiei este fondul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, cu o deţinere de 34%. Fir­ma Andrei & Andrei Consultanţă, deţinută de Andrei Cionca, fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania, con­trolează 21,4% din acţiuni. Un alt acţionar semnificativ este firma de brokeraj SSIF Broker, cu o participaţie de 17,8%.

Cemacon a decis recent să redeschidă începând de anul viitor fabrica din Zalău trecută în conservare în 2011. Unitatea din Zalău va fi redeschisă în condiţiile în care capacitatea de producţie a fabricii de blocuri ceramice din Recea a ajuns la nivelul maxim încă de la jumătatea anului 2014. Potrivit reprezentanţilor companiei, fabrica din Zalău va majora capacitatea de producţie cu 26%.

Acţiunile Cemacon erau în scădere cu până la 5% în a doua parte a şedinţei bursiere de ieri şi se tranzacţionau la preţul de 0,83 pe titlu. La această referinţă compania are o capitalizare bursieră de 4,3 mil. lei.