Spurny, BCR: Sunt 500 de angajaţi care se ocupă direct de creditele neperformante

Autor: Iuliana Roibu 13.10.2014

Tomas Spurny, 49 de ani, execu­tivul ceh venit în urmă cu un an şi jumă­tate la conducerea BCR, cea mai mare bancă locală după active, are în orga­nizaţia pe care o conduce un portofoliu de credite neperformante care îi blo­chează aproape 10% din angajaţi şi 26,5% din business.

„Procesul de creştere a cre­di­te­lor neperformante atât la BCR, cât şi în sistem a încetinit substanţial. De la sfâr­şitul lui 2012 şi începutul lui 2013 banca a investit resurse în construirea unei plat­forme interne care să se ocupe de NPL. Sunt 500 de persoane care se ocupă direct de acestea, iar dacă mă uit la numărul de angajaţi ai băncii (6.200 de angajaţi), aş spune că de fapt cam 1.000-1.200 nu fac altceva decât să se ocupe într-un fel sau altul de problema NPL“, a spus Spurny într-un interviu acordat revistei Business Magazin (www.bmag.ro).

În iulie 2014, reprezentanţii Erste Bank, proprietarul BCR, au de­clarat în cadrul unei conferinţe că BCR va vinde recuperatorilor de credite două pachete de credite neperformante în valoare de 4 mld. lei, din volumul total de 12 mld. lei de credite cu probleme. Conferinţa şi ieşirea publică a şefilor Erste au venit şi pentru a explica motivele pentru care banca a anunţat pierderi de 1,4-1,6 mld. euro pentru 2014, în urma creşterii pro­vizi­oanelor pentru creditele neper­formante la subsidiarele din România (BCR) şi Ungaria.

Citiţi interviul cu Tomas Spurny în numărul din această săptămână al Business Magazin (www.bmag.ro)