Compania cehă APS prezentă în tranzacţia cu neperformante de 500 mil. euro de la Volksbank a cumpărat firma de recuperare de creanţe a MKB

Autor: Ciprian Botea 13.10.2014

APS Holding a primit în primăvară o finanţare de 20 mil. euro de la IFC, divizie a Băncii Mondiale, pentru a cumpăra neperformante de la băncile locale. Cehii au reuşit să intre în consorţiul condus de Deutsche Bank care a luat neperformante de 490 mil. euro de la Volksbank în iulie.

MKB Bank, grupul ungar care a finalizat în primă­vară vânzarea Nextebank către fondul de investiţii Axxess Capital, a ieşit com­plet de pe piaţa locală după ce luna tre­cută a transferat Corporate Re­cove­ry Mana­gement, compania care pre­lua­se cre­ditele neperformante ale Nexte­bank în pro­cesul de curăţare a băncii, către APS Holding, po­trivit unui document din Monitorul Oficial.

Surse din piaţă spun că portofoliul de neperformante achiziţionat de APS ar avea o valoare nominală de 492 mil. lei (110 mil. euro), fiind vorba despre credite corpo­rate provenite de la 631 de debitori.

Numele APS Holding, o firmă specia­lizată în recuperarea creanţelor cu sediul la Praga, apăruse pentru prima dată pe piaţa locală la începutul anului, când a primit o finanţare de 20 mil. euro de la International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii private a Băncii Mondiale. Ofi­cialii IFC au declarat în luna mai pentru ZF că împrumutul a fost acordat pentru achi­ziţia a trei-patru portofolii de credite cu probleme de la băncile locale.