Munteanu, Samsung: Peste doi ani probabil că nu vom mai vorbi de feature phones

Autor: Ioana Nita 17.10.2014

Piaţa totală de telefoane mobile din România a crescut ca volum în primele opt luni ale anului cu 25% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, vânzările de smartphone-uri înregistrând creşteri spectaculoase – de circa 85%, ceea ce arată că procesul de trecere de la „feature phones“ (telefoane care au doar funcţiile de bază, precum apeluri, SMS-uri etc.) la telefoanele inteligente este tot mai accelerat, potrivit lui Alexan­dru Mun­teanu, şeful diviziei telecom din cadrul Sam­sung Electronics România.

„Dacă se va menţine acest ritm de creştere, probabil că peste doi ani nu vom mai vorbi de feature phone. Preţurile scad, cel mai ieftin smartphone a ajuns să coste acum cât un feature phone“, a declarat Munteanu.

În prezent, preţul unui smartphone care rulează sis­­temul de operare Android porneşte de la 250 de lei în magazinele online ale retailerilor electro IT. Cele mai multe telefoane mobile se vând în continuare în proporţie de 70% prin intermediul operatorilor telecom, dat fiind că aceştia oferă subvenţii pentru achiziţia terminalelor. Anul trecut, în Ro­mâ­nia s-au vândut circa 1,5 milioane de smart­phone-uri, conform estimărilor din piaţă, iar pentru sfârşitul acestui an se anticipează că vânzările vor depăşi două milioane de unităţi.

„Până la sfâşitul acestui an piaţa de smartphone-uri va ajunge la aproximativ 2,5 milioane de unităţi, în condiţiile în care în primele şase luni s-au vândut circa un milion de unităţi, iar ultimul trimestru este cel mai bun“, a precizat Mun­teanu. În lunile noiembrie şi decembrie se realizează de obicei cele mai mari volume datorită promoţiilor de Black Friday şi sărbătorilor de iarnă.