Ţările în care cei mai bogaţi 10% controlează cea mai mare parte a averilor interne. Galerie FOTO

Autor: Alexandru Nanu 18.10.2014

Banca elveţiană Credit Suisse a publicat un raport despre distribuţia bogăţiei la nivel mondial denumit Global Wealth Report 2014, care analizează cota din averea naţională deţinută de cei mai bogaţi 10 % dintre cetăţenii din fiecare ţară, scrie Business Insider.

Primele 10 % din cele mai bogate persoana din Rusia deţin un incredibil procent de 84,8% din avuţia totală a ţării. La capătul opus al clasamentului se află doar două ţări, care deţin mai puţin de jumătate din bogăţia naţională, respectiv Belgia cu un procent de  47,2%, şi Japonia cu 48,5%.

Pentru a sublinia dezvoltarea inechităţii distribuţiei averilor în ultimii ani, Credit Suisse a realizat un tabel care prezintă schimbarea ponderii de avere deţinute de top 10% bogaţi între 2000 şi 2014. Ţările colorate cu albastru au avut un declin al cotei în ponderea totală a ţării, în timp ce elitele din ţările colorate cu roşu şi-au mărit averile.

Diferenţele s-au accentuat dramatic de la începutul secolului într-o serie de ţări emergente, cum ar fi Egipt şi China, în timp ce în alte ţări precum Canada, Arabia Saudită, şi Polonia a existat o scădere. În Peru, SUA, şi Australia, nu a existat nicio schimbare în distribuţia averilor în această perioadă de timp.