Fondul Proprietatea a urcat bursa de la Bucureşti în top performere în regiune, cu un plus de 5%

Autor: Radu Bostan 21.10.2014

Indicele BET al bursei de la Bu­cu­reşti s-a apreciat cu 4,9% de la înce­putul anului, una dintre cele mai bune evo­luţii din regiune, în condiţiile în care titlurile Fon­du­lui Proprietatea (sim­bol bursier FP) au crescut cu pes­te 7%, acţio­nând ca o con­tra­gre­u­tate pentru acţiunile OMV Pe­trom (SNP) şi BRD, a căror cotaţie s-a corectat puternic.

Fondul Proprietatea deţine o pon­dere de aproape 21% din indicele BET, principala referinţă a bursei. Indicele BET redă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni la bursă şi este cel mai urmărit indice.

Bursa de la Bucureşti a avut astfel a treia cea mai rapidă creştere dintre bursele din Europa Centrală şi de Est, după evoluţia indicelui-cheie. În cazul BVB, indicele principal ur­mă­reşte cele mai lichide 10 acţiuni, în frunte cu FP, SNP, Banca Transil­va­nia (TLV) şi Romgaz (SNG), care împreună au o pondere de peste 70% în formula de calcul al BET.

Dintre acestea patru, Fondul Pro­prie­tatea are cel mai mare avans, de pes­te 7%. Titlurile FP reprezintă 21% din BET şi sunt oricum printre cele mai lichide de pe bursă, dar anul acesta tranzacţiile s-au înteţit în con­diţiile în care fondul a lansat două pro­grame de răscumpărare a acţiu­nilor proprii (dintre care unu este încă în derulare).