Firmele de leasing s-au apropiat de 1 mld. euro în septembrie şi stau cu ochii pe fondurile europene

Autor: Ciprian Botea 21.10.2014

Firmele de leasing, ale căror afaceri s-au prăbuşit cu 80% în criză, speră să recupereze din terenul pierdut odată cu intrarea pe segmentul cofinanţărilor de proiecte din fonduri europene.

Companiile de leasing financiar au acordat în primele nouă luni finanţări de 988 mil. euro pentru achiziţia de autovehicule şi echipamente, cu 19% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit estimărilor ALB România - asociaţia societăţilor financiare.

Piaţa se află însă mult sub nivelul record de 4 mld. euro din perioada ianuarie-septembrie 2008 şi chiar uşor sub volumul finanţărilor din 2009 şi 2011, când economia se afla în plină criză. Creşterea de anul acesta vine totuşi după un minus de aproape 10% în 2013 şi în contextul în care ritmul de creştere al economiei a încetinit vizibil.

„Evoluţia leasingului este un indicator care anticipează foarte bine mişcările economiei. Noi finanţăm exclusiv active, care se regăsesc în economie“, spune Felix Daniliuc, directorul general al Raiffeisen Leasing şi preşedinte al ALB România.

Finanţările acordate pentru autovehicule au crescut cu 27% în primele nouă luni, la 737 milioane de euro, potrivit estimărilor ALB. Leasingul auto reprezintă practic trei sferturi din această piaţă.