„Un apartament executat de bancă este mai ieftin cu 25% decât nivelul pieţei, dar cel care îl cumpără la licitaţie nu ştie ce găseşte înăuntru“

Autor: Luciana Georgescu 21.10.2014
Valorificarea bunurilor executate silit este o afacere care câştigă teren pentru că băncile sunt tot mai dispuse să-şi deblocheze sumele de bani din creditele neperformante care le apasă puternic bilanţurile, iar pe piaţă sunt suficienţi cumpărători care pot plăti cash imobilele scoase la vânzare, afirmă Adrian Lisaniuc, reprezentantul departamentului de executări silite al firmei de consultanţă imobiliară Regatta Real Estate.
 
„Un imobil în executare silită este scos la vânzare la un preţ cu 25% sub nivelul pieţei, însă proprietatea nu poate fi vizionată. Cumpărătorul nu ştie ce este înăuntru. Cei care vor să ia parte la licitaţii trebuie să îndeplinească condiţii minime. De exemplu, o persoană are nevoie de 10% din preţ care să meargă la executor, urmând ca termenul de plată a diferenţei să fie stabilit ulterior“, a declarat Lisaniuc la emisiunea ZF Live.
 
El sfătuieşte debitorii care sunt pe punctul de a ajunge la executare silită să păstreze legătura cu banca şi să dea dovadă de bună-credinţă. „Băncile lucrează şi ele cu «sufletul». Am zece lei în buzunar, îi bag în cont. Dai cât ai, dar mişti contul, astfel încât să dai de înţeles băn­cii că vrei să plăteşti, dar nu ai de unde. Buna-cre­dinţă, indiferent de su­mă, este luată în considerare de bancă.“