Investitorii au revenit la sentimente mai bune

Autor: Roxana Pricop 22.10.2014

Bursa de la Bucureşti a crescut în şedinţa de marţi cu până la 1,4% pe rulaje mari cu acţiuni, semn că investitorii au revenit la sentimente mai bune. Evoluţia pieţei locale de acţiuni a fost în linie cu pieţele externe, care au crescut cu până la 2,2%.

Investitorii au tranzacţionat ieri acţiuni de peste 7 milioane de euro, dublu faţă de rulajul din şedinţa de luni, în topul tranzacţiilor fiind acţiunile Fondului Proprietatea. Anunţul că fondul va face o ofertă publică de răscumpărare a alimentat o creştere de 3,5% a acţiunilor FP şi a animat piaţa.

O lichiditate mai ridicată au consemnat marţi şi acţiunile OMV Petrom (SNP), cu tranzacţii de 3,8 mil. lei, din care 760.000 de lei printr-un transfer de tip deal. Acţiunile companiei au urcat cu 0,8%, după ce luni au scăzut cu 0,3%.

Bursa din Germania a crescut cu până la 1,4% în şedinţa de marţi, bursa franceză a urcat cu 1,7%, iar bursa din Italia a crescut cu până la 2,2%. Investitorii de pe bursele europene îşi pun speranţele că Banca Centrală Europeană va accelera eforturile pentru a redresa economia zonei euro, prin achiziţia de obligaţiuni. O persoană apropiată situaţiei a precizat că BCE cumpără obligaţiuni garantate pe termen scurt, dintr-un număr de ţări, în tranşe de câte 25 de milioane de euro, potrivit Marketwatch, citat de Mediafax.

Evoluţiile de ieri au loc în contextul în care săptămâna trecută a fost extrem de agitată pe bursele externe, cu scăderi abrupte urmate de creşteri puternice în şedinţa de vineri.