FP pregăteşte cea mai mare ofertă de cumpărare: aşteptările de preţ urcă până la 1,5 lei/acţiune

Autor: Roxana Pricop 22.10.2014

Analiştii se aşteaptă ca Fondul Proprietatea să ofere un preţ cuprins între 1,2 lei şi 1,5 lei pe titlu în cadrul celei de-a doua oferte publice de răscumpărare prin care vizează achiziţia a 750 milioane de acţiuni proprii. Preţul estimat este cu până la 66% peste ultima cotaţie din piaţă. Fondul dispune de lichidităţi de 1,2 miliarde de lei pe care le poate folosi pentru ofertă.

Fondul a anunţat luni seară că are în plan derularea unei oferte publice de răscum­părare ce vizează achiziţia a 750 de milioane de acţiuni proprii, reprezentând 5,5% din capital. Investitorii au reacţionat la ştire, acţiunile FP raportând o creştere de 3,5% în şedinţa de marţi, până la 0,928 lei/titlu. Investitorii îşi fac deja calcule cu privire la preţul pe care ar putea să îl ofere fondul, având în minte prima ofertă de acest tip derulată de fond în toamna anului trecut.

În octombrie 2013, când FP a derulat o ofertă de cumpărare de 600 milioane de acţiuni, titlurile FP se tranzacţionau la 0,7 lei, iar fondul a oferit un preţ de 1 leu/acţiune pentru oferta de răscumpărare. Astfel „prima“ oferită de fond în oferta de răscumpărare a fost de peste 30%. Oferta de cumpărare a alimentat o creştere puternică a acţiunilor, de peste 24%, până la maximul de 0,87 lei.