Cea mai mare piaţă a României pierde lunar 2,5 mld. euro din valoare: tranzacţiile valutare au scăzut la 284 mld. euro în primele nouă luni

Autor: Andra Oprescu 22.10.2014

Volumul tranzacţiilor de pe piaţa valutară de la Bucureşti s-a redus cu 7% în primele nouă luni şi a ajuns la 284 miliarde de euro, echivalentul unei medii zilnice de 1,5 mld. euro, ca efect al lipsei de lichiditate în valută din sistemul bancar şi al interesului scăzut al străinilor pentru active denominate în lei.

Volumul total fusese de 307 miliarde de euro în perioada ianuarie-septembrie 2013, potrivit datelor BNR. Practic, valoarea pieţei s-a redus cu 23 mld. euro faţă de primele nouă luni de anul trecut, adică o medie lunară de 2,5 mld. euro.

Scăderea înregistrată în septembrie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost de 16%. Media zilnică din septembrie a fost de 1,25 mld. euro, adică un minim al ultimelor zece luni.

„Tranzacţiile pe piaţa valutară locală s-au situat pe un trend des­cen­dent începând din 2012, ceea ce coincide cu accentuarea fenomenului de dele­veraging. Astfel, putem spune că s-au redus mai degrabă tranzacţiile swap ca urmare a reechilibrării bilanţurilor bancare“, comentează Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac.