Mugur Isărescu: Nu spun adio creditului în valută!

Autor: Claudia Medrega 22.10.2014

Spun adio dezechilibrului masiv între creditarea în lei şi cea în valută, a menţionat guvernatorul BNR.



O tendinţă majoră care va marca evoluţia sectorului bancar în ur­mătorii ani este creşterea impor­tan­ţei finanţării locale a subsidiarelor băncilor străi­ne, reorientarea spre piaţa internă urmând să fie înso­ţită de o importanţă mai mare a credi­tării în lei şi re­ducerea dezechilibrului masiv între creditarea în lei şi cea în valută, consideră Mugur Isă­rescu, guvernatorul BNR.

Valuta a făcut până acum legea pe partea de creditare în principal datorită dobânzilor mai mici şi stabi­lităţii cursului. În acest an, după multă vreme, ponderea creditului în valută a ajuns să coboare, sub 60%, iar Isărescu estimează că va coborî chiar şi sub 50%.

Creditarea a înregistrat un declin prelungit în ultimii ani de criză. În timp ce împrumuturile în lei au dat în acest an semne de redresare, cele în valută şi-au continuat scăderea. „Nu spun adio creditului în valută! Cred că suntem la capătul unui drum în care creditul în valută era dominant. Spun adio unui de­zechilibru masiv între creditarea în moneda locală şi cea în valută!“, a spus ieri Isărescu la conferinţa The Econo­mist „The EU-Southeast Europe Summit - On the road to stability and growth“.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate ce spune Mugur Isărescu despre :

- evoluţia creditării in anii de criză; strategia băncilor-mamă faţă de subsidiarele locale în perioada 2005-2008; stocul actual de credite 

- strategia de relaxare a politicii monetare aplicată de BNR 

- evoluţia sectorului bancar din Europa de Sud-Est în următorii ani; importanţa finanţării locale; finanţarea externă de la băncile-mamă în România

- şase argumente pentru aderarea României la Uniunea Bancară