Producţia de ţevi a TMK-Artrom dă semne de revenire, dar piaţa europeană rămâne dificilă

Autor: Radu Bostan 28.10.2014

Producţia de ţevi a TMK-Artrom (simbol bursier ART), companie controlată de grupul rus TMK, a crescut cu 2% în primele nouă luni. Piaţa europeană rămâne în stagnare, însă perspectivele sunt pozitive pentru piaţa americană, care a devenit anul acesta centrul principal de profit al uzinei din Slatina.

„Piaţa europeană îşi con­ti­nuă revenirea treptată după o pe­rioadă lungă de stag­na­re. Cu toate aces­tea, ce­re­rea de ţevi indus­triale ne­su­date, produsul principal al diviziei eu­ro­pene, a avut o creştere limi­tată“ în pri­me­le nouă luni ale anu­lui, a anun­ţat gru­pul TMK în raportul pe tri­mestrul al treilea.

Grupul deţine 28 de fabrici în Rusia, Kazahstan, America de Nord, România şi Orientul Mijlociu, iar di­vizia europeană înglobează două uni­tăţi de producţie, ambele situate în Ro­mâ­nia, anume TMK-Artrom, care pro­duce ţevi nesudate cu aplicaţii indus­tri­ale, şi furnizorul său de materii prime, com­binatul siderurgic TMK-Reşiţa. Combinatul nu este listat la bursă, iar Artrom va transmite propriile rezultate la nouă luni pe 13 noiembrie. Pe bursa de la Bucureşti, titlurile ART s-au apreciat cu 11% de la începutul anului, până la preţul de 2,44 lei pe acţiune, ni­vel la care compania are o capitalizare bursieră de 267 mil. lei.

„Divizia europeană a livrat 115.000 to­ne de ţeavă nesudată în primele nouă luni din 2014, cu 2% mai mult decât în anul anterior. În al treilea trimestru din 2014 livrările diviziei au fost în scădere cu 20,4% faţă de trimestrul anterior, la 33.000 de tone, pe fondul încetinirii tra­di­ţionale a activităţii economice în Euro­pa pe timpul lunilor de vară“, mai arată ra­portul TMK. Acesta nu oferă date pri­vind producţia totală a diviziei, care in­clude şi alte produse în afară de ţeava nesudată.