Predicţiile managerilor din România pentru evoluţia industriei, comerţului şi construcţiilor până la finalul anului

Autor: Ana Maria Petcana 28.10.2014

În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2014, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%).

În ceea ce priveşte producţia, se va înregistra creştere în fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (sold conjunctural +36%) şi fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +35%). Pentru fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se estimează scădere accentuată a producţiei (sold conjunctural -50%).

Totodată, pentru preţurile produselor industriale şi pentru numărul de salariaţi se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%, respectiv 0%).

În activitatea de construcţii se va înregistra o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -27%), dar şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -17%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -26%). În schimb, preţurile lucrărilor de construcţii vor fi relativ stabile (sold conjunctural -2%).

Pentru comerţul cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +3%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural -2%).

De asemenea, angajatorii prognozează creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%) şi o relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +4%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%), la fel şi numărul de salariaţi (sold conjunctural -1%) şi preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor (sold conjunctural 0%).