Semnal pentru ieftinirea creditelor: Robor a scăzut cu un punct într-o lună

Autor: Ciprian Botea 30.10.2014
Robor la 3 luni, indicatorul utilizat de bănci pentru calculul dobânzilor la creditele de retail în lei, a scăzut cu un punct procentual în ultima lună şi a ajuns aproape de pragul de 2% unde se situa la jumătatea anului, înainte de o scumpire subită a leilor în lunile august şi septembrie. Indicatorul afişa ieri un nivel de 2,16% pe an, adică un minim al ultimelor două luni şi jumătate.

Scăderea cu un punct procentual a dobânzilor interbancare consemnată în ultima lună este echivalentul diminuării cu peste 100 de lei a ratei lunare la un credit imobiliar de valoare medie. Scăderea se va vedea însă iniţial în costul creditelor noi, în timp ce clienţii cu credite în derulare trebuie să aş­tepte până la finalul anului, când cele mai multe bănci şi-au setat următorul termen de actualizare a ratelor de dobândă din contracte.

Deocamdată, clienţii cu credite în derulare trebuie să plătească rate mai mari decât în vară pentru că ratele s-au actualizat la finalul lunii septembrie la un nivel al Robor de peste 3% pe an, faţă de 2,5% pe an în iunie.

Dobânzile crescuseră de la 2% pe an la peste 3% pe an în luna septembrie din cauza unei crize de lichiditate în sistemul bancar. Ulterior, problemele cu lichiditatea s-au temperat ca urmare a intervenţiilor BNR, care a injectat într-un interval de trei săptămâni aproape 9 miliarde de lei în piaţa monetară în cadrul a patru operaţiuni de tip repo. BNR a redus şi rezervele minime obligatorii la pasivele în lei, cu impact direct asupra lichidităţii.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- intervenţiile BNR pentru creşterea lichidităţii pe piaţă; ce spune Dan Bucşa, economist al Uni­Credit, despre măsurile BNR şi decalajul între dobânda-cheie şi ratele interbancare

- evoluţia dobânzilor la creditele imobiliare în lei ; stocul creditelor 

- estimări privind evoluţia ratelor la credite până în decembrie