BCR, pierderi record de 2,4 miliarde de lei. BT, plus 40% la profit

Autori: Ciprian Botea , Roxana Pricop 31.10.2014
Grupul BCR, care cuprinde cea mai mare bancă de pe piaţă, a raportat în primele nouă luni o pierdere netă record de 2,4 mld. lei (546 mil. euro) în contextul în care accelerarea curăţării bilanţului de credite neperformante a generat o triplare a cheltuielilor cu provizioanele de risc în trimestrul al treilea.

Stocul total de credite a scăzut cu peste 6 mld. lei în ultimul an şi a ajuns la 33 mld. lei pe fondul curăţării portofoliului de neperformante. Oficialii băncii spun însă că volumul creditelor performante a început să crească uşor, fiind de peste 17 mld. lei. Banca are un portofoliul de neperformante de circa 10 mld. lei, iar provizioanele constituite în primele nouă luni au depăşit 4 mld. lei. Provizioanele au erodat complet profitul operaţional de 1,5 mld. lei.

Banca Transilvania, a treia bancă după active, a raportat un profit net de 338 mil. lei după primele nouă luni, în creştere cu 40% faţă de acelaşi interval al anului trecut. Avan­sul a fost alimentat de creşterea veniturilor din dobânzi şi comisioane cu 18% şi de dublarea câştigului din tranzacţii cu titluri de stat.

Pentru acest an, banca şi-a bugetat cel mai mare profit din istorie, în valoare brută de 512 mil. lei. După primele nouă luni, câştigul brut este de 394 mil. lei, iar pentru a-şi atinge ţinta banca are nevoie de un profit brut de 118 mil. lei în ultimul trimestru al anului. BT a crescut creditarea cu 6% în primele nouă luni, stocul finanţărilor depăşind 20 mld. lei la finalul lunii septembrie.