Cele mai luxoase închisori se găsesc în Norvegia. Galerie FOTO

Autor: Oana Stupinean 08.11.2014

Sistemul penitenciarelor din Norvegia este unul dintre cele mai “plăcute” din întreaga lume, însă poate fi şi cel mai radical, scrie Business Insider.

Un concept important pentru sistemul închisorilor din Norvegia este comfortul deţinuţilor. Închisoarea din oraşul Halden este echipată cu băi private, plasme, iar geamurile nu sunt fortificate. De asemenea, închisoarea beneficiază şi de o sală de sport, teren de fortbal, o unitate dedicata vizitelor de familie şi un studio de muzică. Numai 1 milion de dolari i-au fost transferaţi unui artist pentru a picta zidurile închisorii.

Ca multe alte închisori, Halden pregăteşte prizionerii pentru viaţă prin diverse programe de integrare socială.

“Fiecare deţinut se va întoarce înapoi în societate. Nimeni nu doreşte oameni mânioşi”, spune Are Hoidel, directorul închisorii din oraşul norvegian Halden.

Din 1979, în Norvegia nu se mai aplică pedeapsa cu moartea, iar sentinţa pe viaţă nu există, punându-se accent pe reabilitarea deţinuţilor în locul practicării pedepselor.

Rata incarcerării din statul scandinav este de 70 la 100.000 de persoane, cu un total de 3.571 de deţinuţi. În comparaţie cu rata incarcerării din SUA , de 10 ori mai mare, cu un total de peste 2 milioane de deţinuţi.