Veniturile SIF Transilvania au scăzut în primele nouă luni de aproape cinci ori, la 74 milioane lei

Autor: Marius Oncu 03.11.2014

În primele nouă luni ale anului trecut, SIF Transilvania a vândut participaţii de 311 milioane de lei.

Societatea de investiţii financiare a accelerat în trimestrul al treilea procesul de vânzare de participaţii din portofoliu, după ce veniturile obţinute din această sursă se situau la mijlocul anului la numai 4,43 milioane de lei, reiese din raportul financiar al SIF Transilvania.

Veniturile totale obţinute în primele nouă luni reprezintă doar 35% din suma totală bugetată pentru anul în curs, de 212,95 milioane de lei.

Cheltuielile au totalizat 50,75 milioane de lei (11,4 milioane de euro) în primele nouă luni, de aproape două ori mai mici faţă de nivelul de 91 milioane de lei înregistrat în acelaşi interval al anului trecut. Vânzarea mai intensă de acţiuni în trimestrul al treilea a atras şi creşterea cheltuielilor, după ce la mijlocul acestui an se situau doar la 10,8 milioane de lei.

Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs prevede încasări de 185 de milioane de lei din vânzarea de acţiuni şi cheltuieli totale de 154 de milioane de lei, din care aproape 126 de milioane de lei ar reprezenta costul investiţiilor financiare cedate.

Cea mai mare parte a veniturilor din vânzarea de participaţii, 125 milioane de lei, ar urma să fie obţinută în ultimele trei luni ale anului, potrivit bugetului companiei.

SIF Transilvania a obţinut în primele nouă luni un profit net de 22 de milioane de lei (4,9 milioane de euro), în scădere de aproape zece ori faţă de 213,6 milioane de lei în aceeaşi perioadă anul trecut.

Acţiunile SIF Transilvania au închis vineri în creştere cu 0,5%, la 0,2705 lei/unitate, cotaţie la care compania are o capitalizare de 590,8 milioane de lei (133,85 milioane de euro).