Metalele industriale s-au scumpit cu până la 60%, în timp ce aurul şi argintul s-au prăbuşit la cotaţiile din 2010

Autor: Radu Bostan 03.11.2014

Preţurile metalelor industriale pe piaţa mondială au crescut în acest an cu până la 60%, maxim atins de oţel, însă evoluţia viitoare va sta sub semnul încetinirii economice din China. În schimb, cotaţia aurului şi argintului s-a prăbuşit la minimul ultimilor patru ani în urma deciziei băncii centrale americane de a încheia relaxarea monetară.

„Cererea pentru metale industriale dinspre China este slabă, economia fiind în încetinire evidentă. Cuprul este victima principală, în timp ce aluminiul beneficiază de cererea mai ridicată a Japoniei, dar şi de constrângeri ale producţiei“, a spus Claudiu Cazacu, analist-şef la XTB România.

Economia chineză a crescut cu 7,3% în trimestrul al treilea, cel mai lent avans din ultimii cinci ani, iar activitatea industrială aproape a stagnat, potrivit Bloomberg. China este cel mai mare consumator de cupru, acoperind circa 40% din cererea mondială, astfel că preţul metalelor este influenţat în mare măsură de cât de bine merg afacerile fabricilor chinezeşti.

Preţul cuprului pe Bursa Metalelor din Londra (LME) a scăzut cu 5,5% între octombrie 2013 şi octombrie 2014, ajungând la nivelul de 6.800 dolari pe tonă. Evoluţia a influenţat însă pozitiv rezultatele produ­cătorilor de cabluri listaţi la bursa din Bucureşti - Romcab Târgu-Mureş (simbol bursier MCAB) şi Iproeb Bistriţa (IPRU). Cele două companii  au raportat profituri de peste trei ori mai mari în primul semestru, în parte datorită materiei prime mai ieftine.