Victor Ponta şi Klaus Iohannis trebuie să facă o „ofertă de preluare“ pentru 3 milioane de voturi împărţite în turul I între ceilalţi 12 candidaţi

Autor: Iulian Anghel 03.11.2014

Victor Ponta şi Klaus Iohannis vor merge în turul II al alegerilor pentru preşedinţie în urma unui prim tur de scrutin în care niciunul dintre ceilalţi candidaţi nu a devenit o opţiune serioasă care să încline balanţa în turul II.

Conform celor patru sondaje realizate la ieşirea de la urne la comanda a patru televiziuni de ştiri, Victor Ponta are între 38,2 şi 41,5%, iar Klaus Iohannis între 31 şi 32%. Ceilalţi candidaţi, Monica Macovei, Călin Popescu-Tăriceanu şi Elena Udrea, erau cotaţi aseară ca având între 4 şi 6% din voturi. Există însă posibilitatea ca rezultatele finale să indice o desprindere din pluton a Monicăi Macovei, favorizată de discursul anticorupţie şi de votul internetului.

Practic, în turul al doilea, o treime din voturile celor prezenţi se vor „tranzacţiona“ între primii doi candidaţi, adică circa 3 milioane de voturi, având în vedere că sunt 18 milioane de alegători înregistraţi, iar prezenţa este estimată la 10 milioane de alegători.

Ziua de ieri a fost marcată de dezorganizarea de la secţiile de vot din străinătate, unde cozile s-au întins pe sute de metri şi a fost nevoie şi de câte patru ore până să se ajungă la urne.

Peste 8,6 milioane de alegători, reprezentând 47,3% din totalul celor înscrişi în listele electorale, se prezentaseră la urne, la nivel naţional, până la ora 19.00, o prezenţă sub cea din anul 2009, care a fost, la aceeaşi oră, de 49,9%. În frunte s-au aflat judeţele din sud, mai apropiate de PSD, dar şi Sibiul, judeţul candidatului ACL, Klaus Iohannis.

Toţi candidaţii sau liderii politici – inclusiv Traian Băsescu – au susţinut că au votat „pentru schimbare“.

Liderii din business spun că aş­teaptă de la noul preşedinte să dispună reluarea investiţiilor publice şi pre­dictibilitate.