Acţionarii Ropharma au aprobat un nou program de răscumpărări

Autor: Ioana Tudor 03.11.2014

Acţionarii distribuitorului de medicamente Ropharma Braşov (simbol bursier RPH), controlat de omul de afaceri Mihai Miron, au aprobat răscumpărarea de acţiuni reprezentând maximum 10% din capitalul social al companiei.

Programul de răscumpărare are drept scop alocarea de acţiuni către angajaţii companiei.

Valoarea pachetului de acţiuni vizat, aproximativ 50,9 milioane de titluri, valorează 17,8 milioane de lei raportat la preţul din piaţă al titlurilor distribuitorului de medicamente. Acţiunile Ropharma s-au tranzacţionat cel mai recent la preţul de 0,351 lei/unitate.

Preţul minim de răscumpărare va fi egal cu valoarea nominală a acţiunilor societăţii, de 0,1 lei/unitate, iar preţul maxim va fi de 2 lei/unitate, potrivit unui anunţ al Ropharma publicat pe site-ul bursei de la Bucureşti. Astfel, Ropharma ar putea plăti între 5 milioane de lei şi 102 milioane de lei pentru întregul pachet de acţiuni propus pentru răscumpărare.

Programul de răscumpărare va avea o durată de un an de la data publicării hotărârii AGEA în Monitorul Oficial.

Anul acesta, Ropharma a acordat angajaţilor şi membrilor conducerii  2,5 milioane de acţiuni sub formă de bonusuri, cu condiţia ca aceştia să nu le înstrăineze pentru o perioadă de trei ani. Acţiunile au fost oferite angajaţilor care au obţinut calificative bune în evaluările anuale şi care s-au remarcat prin performanţele lor.

 Cele 2,5 milioane de acţiuni răscumpărate şi distribuite de Ropharma angajaţilor sunt evaluate în prezent pe bursă la 877.000 lei şi au reprezentat 0,49% din capitalul social al companiei.

Potrivit celor mai recente raportări de la BVB, omul de afaceri Mihai Miron deţine indirect 31,65% din acţiunile Ropharma prin intermediul Rimia Investments (14,1%) şi  ADD Pharmaceuticals (17,6%). Arrow Pharmaceuticals, firmă înregistrată în SUA, controlează 31,3% din acţiunile Ropharma. În acţionariatul distribuitorului de medicamente se regăsesc şi fondul de pensii AZT Viitorul Tău - Allianz, care are 5,8% din capital, precum şi fondul de Pensii Administrat Privat ING, cu aproape 5%.