Preşedintele ARPIM: Un bolnav român are de 3,5 ori mai puţini bani de medicamente decât unul german. Nu e suficient 4% din PIB pentru Sănătate

Autor: Ştefan Stan 07.11.2014
În România un pacient consumă în medie medicamente în valoare de 85 de euro pe an, în condiţiile în care media europeană este de 300 de euro pe an, a declarat la ZF Live Călin Gălăşeanu, preşe­dintele ARPIM - Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
 
„Bugetul pentru medicamente este sub 25% din bugetul total alocat sănătăţii. Statul investeşte acum în terapiile medicamentoase aceeaşi sumă de bani ca în T4 din 2011, ceea ce este un lucru anormal. Noi alocăm în România 4% din PIB pentru Sănătate, în timp ce în Germania, dintr-un PIB mult mai mare (2.600 mld. euro – n. red.), alocă 9%“, a spus Gălăşeanu.
 
„Dacă plecăm de la premisa că sănătatea este o investiţie şi nu un cost, există multe locuri în care se pot rentabiliza terapiile actuale şi unde cheltuielile din sănătate pot fi făcute mult mai judicios“, a adăugat el.
 
România are o plajă patologică ridicată, sunt tot mai mulţi bolnavi de la an la an, ceea ce înseamnă o creştere a costurilor.
 
„Vedem al doilea val al reviziei listei de medicamente de anul acesta. Prima revizie a avut loc în luna iulie, iar în prezent au fost introduse 23 de medicamente care acoperă 29 de indicaţii terapeutice dintr-un total de aproape 160 de medicamente sau indicaţii noi. Noi am avut mereu medicamente, dar din punctul de vedere al noutăţii, aceasta s-a oprit în 2007. Din 2008 până în vara lui 2014 nu s-a introdus nimic pe lista de medicamente“, a spus Gălăşeanu.