Sunt bani pentru credite, dar nu există încredere. Legea insolvenţei a rămas o problemă

Autori: Ciprian Botea , Liviu Popescu , Andra Oprescu 12.11.2014

Antreprenorii: Băncile să încerce să ne înţeleagă businessul. Bancherii: Clienţii să vină cu proiecte, nu le spunem noi unde să investească.



Băncile au lichidităţi pentru a accelera creditarea, dar banii nu ajung în economie pentru că relaţia dintre antreprenori şi bancheri este lipsită de încredere, inclusiv ca efect al sutelor de mii de insolvenţe din perioada de criză.

Aceasta a fost concluzia conferinţei „Cum reconstruim încrederea între bănci şi antreprenori“, organizată de ZF împreună cu Volksbank, Kredyt Inkaso şi Crosspoint.

„Cea mai mare problemă a mediului antreprenorial este legea insolven­ţei“, spune Nawaf Salameh, preşedintele producătorului de băuturi spirtoase Alexandrion. El crede că e nevoie ca bancherul să înţeleagă afacerea şi nu doar să analizeze cererile de credite dintr-un birou.

De cealaltă parte, Bodgan Neacşu, vicepreşedintele corporate al Volks­bank, spune că bancherii încearcă o apropiere de clienţi, dar că nici riscurile nu pot fi ignorate. „Antreprenorii trebuie să se uite la afacerile lor şi să vină cu proiecte care pot fi finanţate deoarece banca nu le poate spune unde şi în ce să investească.“

Creditele acordate companiilor în­sumau 112 mld. lei la finalul lunii septembrie, fiind în scădere cu 11 mld. lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit BNR. „Vestea bună este că în ultima perioadă creditele noi au început să crească“, spune Lucian Croitoru, con­silier al guvernatorului BNR.

Bancherii încă nu reuşesc să crească stocul din creditele noi pentru că în afara rambursărilor, un impact major asupra bilanţurilor îl are şi procesul de curăţare a portofoliilor de credite neperformante. „Anul acesta băncile au vândut mai multe credite garantate decât negarantate“, spune Andrei Mo­canu, directorul general al firmei de recuperare creanţe Kredyt Inkaso.