NATO confirmă intrarea unor convoaie militare ruse în Ucraina

Autor: Ioana Bojan 12.11.2014

NATO a observat în ultimele două zile intrarea unor convoaie cu echipamente militare ruse în Ucraina, inclusiv tancuri, artilerie şi trupe combatante, a anunţat miercuri comandantul suprem al forţelor Alianţei din Europa, Philip Breedlove, în cursul unei vizite la Sofia, relatează AFP.

"În ultimele două zile, am observat aceleaşi lucruri ca OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa). Am văzut convoaie cu echipamente ruseşti, tancuri ruseşti, sisteme de apărare antiaeriană ruseşti, artilerie rusă şi trupe de luptă ruse intrând în Ucraina", a explicat generalul Breedlove.

"Nu avem încă o imagine clară asupra numărului. Am văzut mai multe convoaie", a adăugat el.

Observatori ai OSCE au informat marţi că 43 de camioane militare fără numere de înmatriculare se îndreptau către centrul oraşului Doneţk, bastion al forţelor separatiste proruse din estul Ucrainei.

Cinci dintre aceste camioane tractau echipamente de artilerie şi alte cinci lansatoare de rachete multiple, a precizat organizaţia într-un comunicat.

"Ce mă îngrijorează cel mai mult este că ne regăsim într-o situaţie în care vechea frontieră dintre Ucraina şi Rusia este complet penetrabilă. Ea este deschisă", a mai afirmat generalul Breedlove.

"Forţele, banii, sprijinul, proviziile, armele circulă liber de o parte şi de cealaltă, iar acesta nu este un lucru bun", a adăugat el.

"Avem nevoie să revenim la situaţia în care această frontieră internaţională este respectată, iar acest lucru ne va ajuta să limităm problema reaprovizionării (cu armament) în estul Ucrainei", a subliniat comandantul suprem al forţelor NATO din Europa.

Administraţia prooccidentală de la Kiev a acuzat Rusia zilele trecute că a trimis un nou convoi militar în estul Ucrainei, în contextul conflictului armat soldat cu peste 4.000 de morţi.