ASF obligă SIF Moldova să analizeze oportunitatea menţinerii lui Andrei Hrebenciuc în CA

Autor: Roxana Pricop 17.11.2014

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a obligat consiliul de administraţie al SIF Moldova (SIF2) să completeze ordinea de zi a primei adunări generale a acţionarilor societăţii cu un punct care să prevadă analizarea situaţiei lui Andrei Hrebenciuc, aflat în arest, şi adoptarea unei hotărâri cu privire la oportunitatea menţinerii acestuia în funcţia de membru de CA. Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat Viorel Hrebenciuc, este membru în consiliul de administraţie al SIF Moldova din aprilie 2013. În octombrie, el a fost arestat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Fiul lui Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani. Potrivit regulamentului ASF privind autorizarea şi funcţionarea SIF-urilor, membrii consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, inclusiv „să aibă o bună reputaţie“.

De asemenea, regulamentul ASF prevede ca aceştia să nu „să nu fi fost condamnaţi printr-o sentinţă rămasă definitivă pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, uz de fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, precum şi alte infracţiuni de natură economică“. Conducerea SIF Moldova a declarat că arestarea preventivă a lui Andrei Hrebenciuc nu are legătură cu activităţile curente ale SIF-ului şi nici cu responsabilităţile acestuia în calitatea de administrator neexecutiv.