Primele două bănci din sistem au rămas fără credite de 7 miliarde de lei într-un an

Autor: Ciprian Botea 18.11.2014
BCR şi BRD, cele mai mari două bănci locale în funcţie de activele deţinute, au rămas fără credite de 7 miliarde de lei (circa 1,6 mld. euro) în ultimul an, adică o scădere a soldului de circa 10%, pe fondul curăţării bilanţurilor de neperformante şi al vânzărilor slabe de împrumuturi noi.
 
De cealaltă parte, Banca Transilvania, al treilea mare finanţator al economiei, a raportat o creştere cu 10% a soldului de credite şi a depăşit pragul de 20 de miliarde de lei. Banca de la Cluj a anunţat că în primele nouă luni a acordat peste 100.000 de credite noi în valoare de aproape 8 mld. lei.
 
Banca Transilvania a raportat o creştere constantă a cotei de piaţă în ultimii ani şi a ajuns să deţină 9% din activele sistemului ban­car. Cota de piaţă a băncii era de 6% în 2009.
 
Creşterea a venit în contextul în care Banca Transilvania are o rată a creditelor neperformante de numai 11%, sub media sistemului bancar, de 17% în prezent, dar care ajunsese la un maxim de 22% în primăvară. Problemele mai mici cu rău-platnicii au permis băncii să se concentreze pe activitatea de creditare, în timp ce alţi jucători din piaţă s-au concentrat pe recuperarea creanţelor şi curăţarea bilanţurilor.