Băncile au ajuns să dea teste de matematică şi logică pentru a „tria“ candidaţii

Autor: Corina Mirea 20.11.2014

ProCredit Bank, ING, Raiffeisen sau BNR sunt doar câteva dintre instituţiile financiare de pe plan local care îşi „triază” candidaţii cu ajutorul testelor de matematică sau de logică atunci când trebuie să găsească oameni pentru poziţii noi sau joburi rămase vacante.

Cât reprezintă 18% din 4 mil. euro, cum se transformă în numere cu zecimale 0,05% sau exerciţii în care candidaţii sunt puşi să depisteze elemente care nu fac parte dintr-un şir logic sunt instrumente care, în multe cazuri, pot face diferenţa în­tre a avea sau nu un job în sistemul bancar. Aceasta în condiţiile în care înainte de criză băncile nu aveau suficienţi oameni bine pregătiţi pentru a analiza dosarele de credit, ceea ce s-a văzut în volumul mare de neperformante de care multe bănci încă încearcă să scape.

„Noi folosim astfel de teste de ani buni atât pentru joburile din sistemul bancar, dar sunt foarte bune şi în cazul recrutărilor pentru un call-center sau o companie de outsourcing. Vorbim despre joburi unde oamenii se joacă cu multe cifre şi, în plus, o fac la o viteză destul de mare. Nu sunt folosite pentru toate poziţiile, dar în sistemul bancar sunt utilizate, în general, pentru poziţii de back office“, explică Cristina Săvuică, directorul general al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Lugera.