Fondul Proprietatea, un mutant creat pentru a fi dijmuit politic

Ziarul Financiar 24.11.2014
Ce s-a întâmplat în culisele Fondului Proprietatea, modul cum „samsarii“ de certificate de proprietate au primit acţiuni fără să fi fost vreodată în situaţia de a fi deposedaţi de proprietăţi în perioada comunismului începe să iasă la iveală. Arestarea şefului DIICOT Alina Bica şi a altor membri dintr-o comisie la nivelul ANRP  scoate la lumină cu nume şi date concrete afacerile făcute între patru pereţi.

Mai bine de jumătate din Fondul Proprietatea, peste 2 miliarde de euro, a fost „mulsă“ pe filieră politică transpartinică în ultimii cinci ani.

Fondul Proprietatea a fost creat în 2005 de către guvernul Tăriceanu, iar după nouă ani de la înfiinţare nici nu s-au terminat despăgubirile, chiar mai este nevoie de câteva miliarde de euro. Fondul a ajuns să fie controlat de investitori americani, atât ca administratori, cât şi ca acţionari,  care vând activele şi participaţiile pentru a-şi lua banii. Acest lucru trebuia făcut de prima dată de către stat. Fondul american de hedging Elliott Associates este cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, administrat de Franklin Templeton.

Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, a fost arestată preventiv sâmbătă în dosarul de corupţie în care este cercetată pentru abuz în serviciu după o despăgubire de 377 mil. lei  acordată pentru un teren supraevaluat din Capitală de o comisie de la ANRP din care a făcut parte pe când era secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Prejudiciul se ridică la circa 61 mil. euro. Banii au fost împărţiţi între Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, acţionar la grupul Conarg, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova şi unul dintre cei mai influenţi şi discreţi investitori de pe bursă, şi Gabriel Gheorghe, conform datelor Mediafax. Gheorghe Stelian a fost primul nume ieşit la suprafaţă acum câţiva ani în bula speculativă a retrocedărilor. În schimbul înlesnirii aprobării dosarului, Alina Bica ar fi primit, prin interpuşi, un teren în Snagov, pe care ulterior l-ar fi vândut, iar o parte din bani ar fi ajuns la Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea şi apropiat al lui Gheorghe Stelian, conform Mediafax. Aceeaşi măsură de arestare preventivă a fost luată pentru alţi membri ai comisiei care a acordat despăgubirile, respectiv Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, precum şi pentru cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nuţiu.

Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP au făcut parte, în 2011, şi fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, deputatul PDL Cătălin Florin Teodorescu, deputatul UDMR Marko Attila, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, şi Remus Virgil Baciu, toţi foşti vicepreşedinţi ai ANRP, precum şi Oana Vasilescu.

În mai 2011, Ziarul Financiar a scris despre cum o hotărâre emisă de guvernul Emil Boc a permis Crinuţei Dumitrean să decidă cine va primi cu prioritate cele 36% din acţiunile Fondului Proprietatea pe care le mai deţinea Ministerul Finanţelor dacă erau invocate „cazuri medicale, cazuri sociale etc“.

Astfel, printr-un etcetera hotărârea de guvern i-a permis fostei şefe a ANRP, numită de PD-L, să decidă cine primeşte cu prioritate acţiuni evaluate la 640 de milioane de euro. Crinuţa Dumitrean a fost susţinută în funcţie de PD-L.

În 2013 ZF mai scria că o mie de cesionari de drepturi litigioase au încasat despăgubiri de 7 mld. lei (1,5 mld. euro) în ultimii ani, în timp ce zecile de mii de proprietari de drept aşteaptă şi acum compensaţie.

Guvernul a decis în 2005 ca despăgubirile, atunci când nu se mai pot face în natură, să fie alocate parte în numerar (până la 500.000 lei) şi restul în acţiuni la FP.