Fondurile de acţiuni „active“ îşi iau revanşa în faţa „portofoliilor leneşe“ cu randamente de peste 17%

Autor: Roxana Pricop 25.11.2014

Fondul de acţiuni administrat activ Erste Equity România a încheiat luna octombrie cu cel mai ridicat ran­dament pe 12 luni din rândul fon­durilor mutuale, de 17,21%, reuşind astfel să bată şi indicele BET, principala re­ferinţă a bursei, dar şi fondurile de indici care până acum au monopolizat primele locuri ale po­diumului.

Este prima oară în acest an când un fond de acţiuni administrat activ, în care managerul decide ce acţiuni vinde sau cumpără, surcla­sează fondurile de indici care copiază structura unei referinţe bursiere. Această situaţie a fost posibilă graţie evoluţiei bursei din luna octombrie, când principalii indici bursieri au raportat scăderi şi de minus 4,7%. Dacă fondurile de indici nu au avut nicio soluţie în octombrie decât să scadă odată cu piaţa, fondurile de acţiuni administrate activ s-au putut proteja într-o oarecare măsură de scăderi prin investiţii în acţiuni care au scăzut mai puţin decât piaţa sau care chiar au crescut.

În octombrie, indicele BET a scăzut cu 3%, însă indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi al Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,6%, astfel că un fond de acţiuni administrat activ s-ar fi putut refugia în acţiuni ale FP sau ale SIF-urilor, lucru imposibil pentru un fond care a copiat structura indicelui BET.

Primul clasat - fondul de acţiuni Erste Equity România - a raportat un randament de 17,21% în perioada octombrie 2013 – octombrie 2014. Principalele investiţii ale fon­dului erau la 30 iunie acţiunile Fondului Pro­prie­tatea, Romgaz, BRD şi Transgaz, potrivit celor mai recente date disponibile. În acelaşi in­terval indicele BET a crescut cu 15,97%. Al doilea clasat este fondul de indice listat la bursă ETF BET Tradeville cu un randament de 15,62%. Fondurile de indici sunt administrate pa­siv, motiv pentru care în literatura de specia­litate sunt denumite şi „portofolii leneşe“.