Oamenii se gândesc la o asigurare de casă abia când pericolul e foarte aproape

Autor: Andra Oprescu 25.11.2014
Lipsa informaţiilor şi a campaniilor de promovare a asigurărilor pentru locuinţe, la care se adaugă ideea că „mie nu mi se poate întâmpla“ sunt principalele cauze pentru popularitatea redusă a asigurărilor de locuinţe, iar clienţii încep să se gândească la o asemenea poliţă abia după apariţia unor evenimente catastrofale sau a unor avertismente în acest sens.

„Am constatat cu toţii după inundaţiile din acest an că oamenii încep să se gândeasca la protecţie abia după ce s-a petrecut evenimentul şi s-au produs pagubele. Referitor la numărul mic de asigurări obligatorii de locuinţă, pot să subliniez încă o dată că, în lipsa aplicării unor măsuri, amenzi, numărul asigurărilor obligatorii nu va creşte semnificativ. Singura cauză care generează o creştere temporară a vâzarilor de aigurări de locuinţă este, cum a fost şi cazul de ieri, un cutremur care să le reamintească oamenilor cât de necesară le este asigurarea“, explică Adrian Marin, CEO al Generali.

Circa jumătate din cele peste 8 milioane de locuinţe din România sunt asigurate printr-o poliţă obligatorie sau facultativă. Pe segmentul asigurărilor obligatorii, ponderea locuinţelor asigurate este de sub 20%.

„Asigurările pe acest segment sunt reduse deoarece majoritatea clienţilor nu îşi pun problema că pot pierde principalul avut printr-un fenomen natural. Pentru majoritatea românilor locuinţa este cel mai important avut. Pe de altă parte, nu a existat nicio campanie de promovare a asigurărilor de locuinţe. Nici PAID, nici alte autorităţi cu responsabilităţi de educare, nici piaţa nu au făcut suficient ca să promoveze un stil de viaţă mai responsabil“, spune Victor Şraer, Managing Partner Otto Broker.

Şraer subliniază că încheierea unei asigurări de locuinţă este „o componentă esenţială pentru orice om care vrea să ducă o viaţă responsabilă“ şi spune că asigurarea obligatorie este insuficientă, o asigurare la valoarea reală a imobilului fiind de preferat. Poliţele obligatorii acoperă pagubele produse de inundaţii, cutremur sau alunecări de teren, produse din cauze naturale şi numai în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro. El mai adaugă că, indiferent de gravitatea unui fenomen care s-ar putea produce în România, companiile „solide“ nu vor întâmpina probleme - datorită contractelor de reasigurare, astfel încât pentru aceste companii nu vor exista probleme nici la acordarea despăgubirilor.

Şi Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR - asociaţia companiilor de brokeraj în asigurări consideră că la baza numărului redus de poliţe pentru asigurarea locuinţelor stă lipsa de conştientizare a riscurilor: „Aceste fenomene care apar din când în când în România cresc interesul clienţilor pentru asigurarea de locuinţe,  dar se pare că impactul nu este suficient de mare. Motivul principal este că oamenii spun: «mie nu mi se poate întâmpla»“. El mai spune că este necesară o mobilizare în acţiuni de conştientizare şi popularizare a ceea ce s-a întâmplat în trecut. În plus, ar trebui adoptate şi măsuri de încurajare (nu de forţare) cum ar fi reducerea impozitului la locuinţele asigurate: „Aplicarea unei asemenea măsuri cred că ar avea efecte durabile chiar dacă ar fi aplicată numai pentru câţiva ani.“

Andriescu este şi el de părere că asigurarea obligatorie nu este suficientă pentru acoperirea riscurilor şi este de părere că un alt motiv pentru care oamenii nu îşi asigură locuinţele este lipsa de informare privind costurile. El spune că prima medie pentru o asigurare ar trebui să fie de circa 300 de lei pe an.

O altă soluţie pentru creşterea numărului de poliţe de asigurare pentru locuinţe este propusă de Valentin Tuca, CEO la compania de brokeraj AON, care crede că asigurarea locuinţelor ar trebui discutată în asociaţiile de locatari, dat fiind faptul că în urma unor calamităţi ar avea de suferit spaţii comune. „Trebuie să creăm o cultură a posibilităţii de acoperire a pierderilor inopinate. Costurile sunt oricum foarte reduse“, mai spune el.

Asigurările de tip property au reprezentat anul trecut circa 16% în totalul primelor brute subscrise pentru asigurări generale. Peste două treimi din aceste asigurări erau asigurări obligatorii sau facultative de locuinţe, potrivit ASF.  Primele trei companii de asigurări pe acest segment au fost Omniasig, Astra şi Allianz-Ţiriac.

PAID, compania care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, avea în portofoliu la finalul lunii octombrie 1,54 de milioane de poliţe, numărul acestora având o tendinţă de creştere pe parcursul anului. În pofida obligativităţii acestui tip de asigurare, locuinţele asigurate obligatoriu reprezintă doar aproximativ 18% din total.