Grecii de la Piraeus şi-au dublat profitul la nouă luni. Creditarea a crescut cu 9%

Autor: Ciprian Botea 26.11.2014
Piraeus Bank, o bancă de talie medie deţinută de grupul elen cu acelaşi nume, a raportat un profit brut de 6,8 mil. euro în primele nouă luni, cu aproape 90% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul din trimestrul al treilea a fost de 0,4 mil. euro, mai mic faţă de media trimestrială din prima jumătate a anului, cel mai probabil pe fondul procesului de curăţare a bilanţului de credite neperformante.
 
„Rezultatul a fost susţinut de scăderea de aproape 2,5 puncte procentuale a portofoliului de credite neperformante, de reducerea nevoii de provizionare, precum şi de creşterea volumului de credite acordate segmentelor corporate şi întreprinderi mici şi mijlocii“, a declarat Cătălin Pârvu, directorul general al Piraeus Bank.
 
Stocul creditelor acordate de bancă a crescut cu 9% comparativ cu nivelul de la finalul lunii septembrie 2013 şi a ajuns la 1,5 mld. euro. Banca nu a publicat şi structura pe sectoare de activitate a soldului de credite. Cătălin Pârvu declara în septembrie pentru ZF că banca a înregistrat anul acesta creşteri de 30-40% ale vânzărilor de credite de consum.
 
Banca avea active de peste 2 miliarde la finalul lunii septembrie, în creştere cu 14% faţă de anul trecut. Piraeus are o cotă de piaţă de peste 2,5% în funcţie de activele deţinute şi se află pe locul 11 în sistemul bancar. Banca a preluat anul trecut o parte din activele fostei filiale locale a ATE Bank, a cărei licenţă a fost preluată ulterior de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu.