Primăria Bucureştiului deschide azi ofertele pentru obligaţiuni de 500 de milioane de euro

Autor: Roxana Pricop 26.11.2014

Azi la ora 11.00 expiră termenul-limită pentru depunerea ofertelor din partea broke­rilor interesaţi să intermedieze emiterea şi vânzarea unor obligaţiuni denominate în lei în va­loare ma­ximă de echivalentul a 500 mil. euro (2,2 mld. lei) care se vor lista la bursa din Bucureşti şi prin care municipalitatea va plăti euroobli­gaţiunile care expiră în iunie 2015.

La ora 12.00 este programată deschiderea ofertelor. Printre brokerii interesaţi de inter­me­dierea emisiunii de obligaţiuni s-ar număra BRD şi Erste Bank, potrivit unor surse din piaţă. Banii atraşi din această emi­siune de obli­gaţiuni vor fi folosiţi pentru refi­nan­ţarea emisiunii de euroobligaţiuni în va­loare de 500 mil. euro scadentă la 22 iunie 2015. Pri­măria poate decide să anuleze sau să mo­di­fice ele­men­tele tranzacţiei în cazul în care con­diţiile pieţei sunt nefavorabile, po­trivit anun­ţu­lui de achi­ziţie făcut de primărie. Aceasta ar putea fi cea mai mare emisiune de obligaţiuni listată la bursa din Bucureşti.

În 2005, pe vremea primarului Adriean Vi­deanu, Primăria Municipiului Bucureşti s-a îm­prumutat cu 500 mil. euro de pe pieţele ex­terne pentru a construi pasajul suprateran Ba­sa­rab, pentru achiziţia de tramvaie noi - me­troul uşor şi pentru reabilitarea infrastruc­turii urbane. Intermediarul emisiunii de euro­bon­duri din 2005 a fost consorţiul JPMorgan şi ABN Amro, desemnat în urma unei licitaţii in­ter­na­ţionale. Lansarea obligaţiunilor Pri­măriei Bucureşti pe piaţa internaţională de ca­pital a avut loc pe 10 iunie 2005 la Londra. În 2005, Primăria a primit oferte de 800 milioane de euro care au depăşit cu mult valoarea de 500 milioane euro - valoare maximă permisă de Ministerul Finanţelor Publice. Cei mai mulţi investitori în obligaţiunile bucureştene sunt din Germania, Austria şi Franţa.