FP: Romaero riscă să intre în insolvenţă

Autor: Roxana Pricop 27.11.2014
Fondul Proprietatea (FP), acţionar cu 21% din capitalul Romaero Bucureşti (RORX), a cerut începerea în regim de urgenţă a procedurii de privatizare a producătorului de componente pentru avioane, controlat de stat, argumentând că aceasta este singura soluţie pentru a salva compania de la insolvenţă.
 
În aprilie 2013, Varujan Vosganian, ministrul de atunci al economiei, a anunţat că statul se află în evaluări pentru a pregăti pentru privatizare Romaero Bucureşti.  De atunci însă nu a mai fost comunicat nimic public. Statul şi-a mai anunţat intenţia de a privatiza Romaero la finele anului 2005, însă procedura a fost blocată câteva luni mai târziu din cauza unor datorii istorice ale companiei.
 
Acţionarii companiei urmează să voteze propunerea FP în AGA din 9 decembrie.
 
„În prezent Romaero generează venituri anuale totale de aproximativ 18-20 milioane de euro, datoriile purtătoare de penalităţi se ridică la 50 milioane de euro şi cresc în fiecare zi, iar necesarul de investiţii estimat de către companie se ridică la 25 milioane de euro. Toate aceste elemente (...) conduc la ideea că în lipsa unor măsuri urgente de redresare, finalul cade sub imperativul legalităţilor economice, şi anume, falimentul“, potrivit Fondului Proprietatea.