Banca Transilvania negociază preluarea Volksbank România

Autori: Ciprian Botea , Luiza Chiroiu 27.11.2014
Banca Transilvania, a treia bancă locală după active, cu circa 4 mld. lei cash în conturi, negociază preluarea subsidiarei locale a grupului austriac Volksbank, aflată la vânzare după ce a fost curăţată de neperformante şi capitalizată de actualii acţionari.

Acţionarii BT au fost anunţaţi ieri, printr-un comunicat transmis pe bursă, că negociază preluarea pachetului intergral de acţiuni al Volksbank România. Informaţii pe surse fuseseră publicate ieri dimineaţă de agenţia de presă Bloomberg.

Volksbank este deţinută în proporţie de 51% de grupul austriac cu acelaşi nume, iar acţionari minoritari sunt francezii de la BPCE şi nemţii de la DZ Bank şi WGZ Bank. Banca Transilvania este listată la bursă şi are un acţionariat eterogen, cel mai mare acţionar fiind BERD.

BT avea active de 7,7 mld. euro la finalul lunii septembrie, iar Volksbank avea active de circa 2,9 mld. euro în mai, potrivit ultimelor date disponibile. Preluarea Volksbank de către BT ar majora cota de piaţă a băncii de la Cluj la peste 12%, ceea ce ar apropia-o foarte mult de BRD, locul doi în sistemul bancar.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre acţionarii BT şi rezultatele financiare ale băncii; evoluţia cotei de piaţă a BT după eventuala preluare e Volksbank

- evoluţia subsidiarei locale a Volksbank în anii de criză; portofoliul de credite în franci; rata de neperformanţă