Se regrupează forţele: Ce pierde coaliţia din ieşirea UDMR de la guvernare

Autor: Iulian Anghel 28.11.2014
Ieşirea UDMR de la guvernare este primul indiciu important că pierderea alegerilor prezidenţiale de către Victor Ponta poate conduce la reaşezări majore în Parlament şi la o schimbare de putere, pe care, de altfel, preşedintele ales Klaus Iohannis a prezis-o pentru 2015.

Deocamdată, pierderea nu este dramatică pentru că partidele din coaliţie au o majoritate confortabilă în Legislativ, peste 60%. Coaliţia pierde 26 de parlamentari maghiari (18 deputaţi şi 8 senatori), dar prin anunţata cooptare la guvernare a Partidului Liberal Reformator al lui Călin Popescu-Tăriceanu câştigă mai mult, 28 de parlamentari (18 deputaţi şi şase senatori). De fapt, acum se vede mai bine că plecarea din PNL a lui Tăriceanu a produs o rană destul de gravă liberalilor, pentru că cei 28 de parlamentari care l-au însoţit înseamnă 20% din numărul liberalilor din Parlament, care au mai rămas acum în număr de 142.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a anunţat ieri că Uniunea a decis să iasă de la guvernare, dar că nu urmă­reşte o schimbare de putere. Motivul, aşa cum a fost expus, este unul rezonabil: Uniunea a înţeles mesajul electoratului şi doreşte să se întoarcă mai mult către alegători. Judeţele cu popu­laţie majoritar maghiară au votat masiv cu Iohannis (80% în Harghita, 77% în Covasna, 69% în Mureş). Potrivit lui Hunor, Uniunea nu vrea să creeze instabilitate prin ieşirea de la guvernare şi a ajuns la concluzia că guvernul poate funcţiona şi poate avea stabilitate şi fără UDMR.

La rândul său, Victor Ponta şi-a asigurat în partid câteva luni de linişte. Conducerea PSD a decis ieri că un congres al partidului va fi organizat abia în primăvara viitoate.