Nuclearelectrica şi-a găsit cumpărători pe tot anul viitor pentru 20% din producţie

Autor: Radu Bostan 04.12.2014

Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) şi-a asigurat piaţă de desfacere pentru circa 20% din producţia anuală prin contracte care se vor derula pe întreg anul viitor. Compania şi-a securizat astfel venituri de 336 milioane de lei din doar câteva contracte, iar rezultatele tranzacţiilor sugerează că declinul preţurilor energiei începe să fie frânat.

Nuclearelectrica a vândut până în prezent 29 de contracte unor cumpărători dispuşi să primească energia nucleară din ianuarie până în decembrie 2015, arată calculele ZF pe baza datelor publicate de bursa de energie OPCOM. Compania va livra circa 2 TWh de energie pe baza acestor contracte, echivalent cu aproximativ o cincime din capacitatea anuală de producţie a centralei de la Cernavodă, de 10,5 TWh.

Preţul mediu al contractelor pe 12 luni adju­decate pentru anul viitor de Nuclearelectrica a fost de 167,7 lei/MWh, cu 2% mai mic decât preţul obţinut de companie pe PCCB în primele 9 luni din 2014. Ritmul de scădere a preţului a fost însă semnificativ mai lent comparativ cu anul anterior.

„Preţul mediu de vânzare pe contractele încheiate pe PCCB în această perioadă a fost de 171,21 lei/MWh, înregistrând o scădere de 18,09% faţă de preţul mediu înregistrat pe contractele PCCB din perioada similară 2013, respectiv de 209,03 lei/MWh“, menţiona conducerea Nuclearelectrica în raportul la nouă luni transmis Bursei de Valori.