Tranzacţiile cu produse structurate au fost „răpuse“ de cazul fraudei de la Harinvest şi de volatilitate

Autor: Ioana Tudor 05.12.2014
Valoarea tranzacţiilor medii zilnice cu produse structurate listate pe bursa de la Bucureşti a scăzut cu circa 60% anul acesta comparativ cu 2013, până la aproximativ 850.000 lei.

Motivul principal din spatele scăderii abrupte a rulajelor este scoaterea din piaţă a casei de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea, care a fraudat câteva zeci de investitori. Harinvest era anul trecut unul dintre cei mai activi brokeri pe piaţa produselor structurate.

Problemele de la Harinvest ar fi început în 2012, când unul dintre clienţii societăţii care tranzacţiona produse structurate (cu grad de risc ridicat) a înregistrat o pierdere, dar la data decontării acesta nu avea banii în cont, potrivit unor surse familiare cu situaţia. El a refuzat ulterior să aducă banii pentru a acoperi pierderea. Pentru a acoperi pierderile şi a amâna momentul decontării respectivei tranzacţii Harinvest s-a angajat într-o serie de tranzacţii riscante cu produse structurate, prin care vindea dimineaţa produse structurate pe care le răscumpăra seara, înregistrând însă alte pierderi. În urma acestor tranzacţii, pierderile au luat amploare, astfel că pentru a le acoperi societatea de brokeraj s-a folosit în cele din urmă, ilegal, de disponibilităţile şi acţiunile clienţilor.

Produsele structurate sunt instrumente financiare hibrid care au la bază un activ suport cum ar fi o acţiune, un indice bursier, o rată a dobânzii sau o marfă. În funcţie de caracteristicile certificatelor, investitorii pot câştiga atât din aprecierea activului suport, cât şi din scăderea acestuia, iar efectul de levier multiplică pierderile în cazul în care activul suport se mişcă în direcţia opusă. Clienţii acestor instrumente financiare sunt cei cu apetit de risc ridicat.

Un alt motiv al scăderii abrupte în acest an a tranzacţiilor medii zilnice cu produse structurate ar fi şi volatilitatea crescută a pieţei.

Multe din produsele structurate folosesc efectul de levier care multiplică banii investiţii, astfel că în cazul unei evoluţii inverse a pieţei investitorii poate pierde mai mulţi bani decât a investit.

În prezent, pe bursa din Bucureşti se tranzacţionează 88 de produse structurate de tipul certificatelor Turbo, index şi cu capital protejat.

Raportat la activitatea din primele unsprezece luni, cele mai active trei firme de brokeraj pe secţiunea produselor structurate au fost, în ordine, Banca Comercială Română, cu tranzacţii de 154,9 milioane de lei, SSIF Broker, cu un rulaj de 54 mil. lei, şi BT Securities (42,4 mil. lei). Cele trei societăţii de servicii de investiţii financiare deţin 64,7% din piaţa tranzacţiilor cu produse structurate.

Miercuri, cele mai tranzacţionate certificate de pe BVB erau cele listate sub simbolul EBDAXTS32, emise de Erste Group Bank şi care au ca activ suport indicele german DAX. Volumul total al tranzacţiilor cu aceste certificate a depăşit 54.500, valoarea rulajelor atingând 0,54 mil. lei. EBDAXTS32 aduce câştiguri investitorilor din deprecierea activului suport, fiind un certificat cu caracteristica turbo short. Anul acesta, indicele DAX, de referinţă pentru bursa din Frankfurt, a crescut cu 4,6%. Printre cele mai tranzacţionate produse structurate de miercuri erau şi certificatele BKDOWTS12, emise de firma de brokeraj din Cluj SSIF Broker. Aceste certificate urmăresc indicele american Dow Jones Industrial Average şi aduc câştig din deprecierea activului suport. Anul acesta indicele Dow Jones a avut oscilaţii abrupte, indicând în prezent un avans de circa 8% faţă de începutul anului. Pe lista celor mai tranzacţionate certificate sunt şi cele listste sub simbolul EBSNPTL1, emis de Erste şi cu activ suport acţiunile OMV Petrom. Certificatul are caracteristica turbo long, ceea ce înseamnă că aduce câştig investitorului când acţiunile sunt în creştere. Anul acesta, acţiunile Petrom au scăzut cu circa 10%.

Erste Group Bank a listat ieri pe bursă zece noi produse structurate cu active suport indicii DAX şi S&P 500, acţiunile Erste, cursul euro/dolar şi preţul aurului şi al argintului.