Bursa a deschis în urcare, cu un rulaj ridicat pentru FP şi creşteri în rândul SIF-urilor

Autor: Marius Oncu 05.12.2014

Principalii indici ai bursei, BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au crescut cu 0,3%, după ce au închis pe plus joi cu 0,7%. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Operaţiunile cu acţiuni s-au ridicat la 6 milioane de lei (1,35 milioane de euro) până la ora 10:45.

Cel mai ridicat rulaj a fost consemnat de Fondul Proprietatea, cu transferuri de 3,8 milioane de lei. Preţul acţiunilor companiai a scăzut cu 0,1%.

Rulajul pe acţiunile Fondul Proprietatea a crescut mult începând de miercuri, în prima zi după încheierea ofertei de 30 de zile pentru răscumpărarea a 6% din propriile acţiuni la preţul de 1,11 lei/unitate. În ofertă au fost subscrise acţiuni de 13,5 ori mai multe comparativ cu cât a anunţat compania că vrea să răscumpere.

Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 1,1%, în timp ce BET NG, al companiilor din energie, a avansat cu 0,5%.

SIF Transilvania (SIF3) a crescut cu 3%, după un avans de 3,1% în ziua anterioară, când indicele BET FI a închis în creştere tot cu 1,1%.

Tot în teritoriu pozitiv se află şi SIF Moldova (SIF2), cu un avans de 2,8%, SIF Banat-Crişana (SIF1), cu 2,4%, şi SIF Oltenia (SIF5), cu 0,8%. SIF Banat-Crişana a consemnat cel mai ridicat rulaj dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare, de 597.000 de lei, în timp ce SIF Muntenia (SIF4) a fost singura care nu a trecut de pragul de 100.000 de lei în privinţa lichidităţii. De asemenea, titlurile SIF Muntenia au fost singurele care au stagnat în prima oră.

O lichiditate mai ridicată a înregistrat şi Conpet Ploieşti (COTE), cu 178.000 de lei. Titlurile companiei, care operează sistemul naţional de transport al produselor petroliere, au scăzut cu 0,2%.

Pe segmentul deal al bursei nu au avut loc tranzacţii în prima oră.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,5%, iar BET BK a avansat cu 0,8%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, acţiunile marilor companii au deschis tranzacţiile de vineri în urcare, pe fondul creşterii peste aşteptări a volumului de comenzi primite de fabricile din Germania în luna octombrie.

Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a crescut cu 1%, DAX 30 (Frankfurt) cu 1,1%, iar FTSE 100 (Londra) a coborât cu 0,6%.