Pe ultimii metri: Banca Transilvania este consiliată în tranzacţia cu Volksbank de austriecii de la Vienna Capital

Autor: Cristian Hostiuc 09.12.2014

Negocierile dintre Banca Tran­silvania şi Volksbank sunt la un pas de „ultima semnătură“ a acţionarilor băncii austriece, ultimele zile fiind extrem de intense în discuţii privind „preţul tranzacţiei“, care va însemna în final cât din liniile de finanţare acordate filialei din România vor fi recuperate.

Francezii de la BPCE, care deţin 24% din Volksbank România, sunt mai pretenţioşi în negocieri, în timp ce austriecii, care au 51%, vor să iasă cât mai repede, pentru că operaţiunile de la Bucureşti i-au costat foarte mult după apariţia crizei, când mai mult de o treime din portofoliul de credite au devenit neperformante, în cea mai mare parte pe real estate.

Dacă Volksbank este consiliată în această tranzacţie de vânzare de Rotschild, conform unor surse din piaţă, Banca Transilvania îl are pe partea de advisor pe Vienna Capital, un butic de investiţii destul de discret, care nu s-a făcut vizibil pe piaţa românească.

Vienna Capital este o bancă de investiţii formată acum 15 ani de către foşti bancheri de la Creditanstalt, celebra bancă austriacă, care acum este inclusă în Bank Austria/ UniCredit. Vienna Capital nu a răspuns până la închiderea ediţiei unei solicitări a ZF referitoare la contractul de consultanţă semnat cu Banca Transilvania.