Acţionarii Scut Constanţa au respins transferul de pe RASDAQ

Autor: Ioana Tudor 09.12.2014

Acţionarii societăţii de construcţii Scut Constanţa (simbol bursier SCUT), listată pe piaţa RASDAQ, au hotărât în AGA de duminică, 7 decembrie, să nu facă demersurile necesare admiterii la tranzacţionare pe piaţa reglementată a bursei de la Bucureşti şi nici pe sistemul alternativ de tranzac­ţionare.

Scut Constanţa este deţinută în proporţie de 32,7% de omul de afaceri Constanţin Frăţilă, fost membru în consiliul de supraveghere al SIF Transil­va­nia, şi de producătorul de betoane

Com­cm Constanţa (CMCM), cu 32% din acţiuni. Un alt acţionar semnificativ al Scut este Alexa Business & Invest­ment SRL din Constanţa, cu un pachet de 18% din acţiuni, iar restul de 3,2% din titluri aparţine altor investitori de pe bursă. La Comcm, Frăţilă deţine împre­ună cu fiicele sale şi o firmă la care este asociat 41,65% din acţiuni, în timp ce SIF Transilvania (SIF3) controlează 56,72% din capitalul social. Frăţilă este în conflict cu conducerea SIF Transilvania.

Având în vedere decizia acţionarilor şi faptul că piaţa RASDAQ îşi va înceta activitatea în octombrie anul viitor, singura opţiune pentru Scut este delistarea. La AGA de duminică au votat deţinătorii a 67,7% din capitalul social, reprezentând 16,5 milioane de acţiuni transpuse în tot atâtea voturi, iar decizia de a nu transfera societatea pe BVB sau ATS a fost luată cu 51,2% din voturile exprimate. Cele circa 8,4 milioane de voturi îm­potriva transferului reprezintă 34,7% din capitalul social al firmei de construcţii.

Legea care desfiinţează piaţa RASDAQ prevede că în situaţia în care AGA hotărăşte ca societatea să nu facă demersurile pentru transferul acţiunilor pe piaţa reglementată sau pe ATS, acţionarii au dreptul de a se retrage din societate în condiţiile articolului 134 din Legea nr. 31 pe 1990.

Acest articol stabileşte că acţionarii care nu au votat în favoarea unei hotă­târi a AGA au dreptul de a se retrage din societate şi de a solicita cumpărarea ac­ţiunilor lor de către societate. Acţionarii Scut care au votat împotriva hotă­rârii luate de AGA deţin aproape 33% din acţiuni. Raportat la ultimul preţ din pia­ţă, acest pachet valorează 725.000 lei.