Banca Transilvania anunţă mâine la ora 11 preluarea Volksbank. Ce loc ţinteşte banca prin această tranzacţie? Cum arăta topul băncilor la jumătatea anului

Autor: Ciprian Botea 09.12.2014

 

 

 



Banca Transilvania va anunţa oficial preluarea Volksbank România într-o conferinţă de presă organizată miercuri, la ora 11.00, la hotelul Marriot din Bucureşti.

Topul sistemului bancar în prima jumătate a anului

Anunţul va fi făcut de Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administraţie al BT, şi Omer Tetik, directorul general al băncii. Reprezentanţii BT nu au precizat în invitaţia transmisă presei dacă la conferinţă vor participa şi reprezentanţi ai Volksbank.

Oficialii Băncii Transilvania au confirmat săptămâna trecută, printr-un anunţ transmis pe bursă, că negociază preluarea subsidiarei locale a grupului austriac Volksbank, o bancă cu active de circa 3 mld. euro, aflată pe locul 9 în clasamentul general.

Preluarea Volksbank ar apropia Banca Transilvania foarte mult de poziţia a doua din sistemul bancar deţinută de BRD. BT se află în acest moment pe locul trei în sistemul bancar cu o cotă de piaţă de aproape 10%.

Volksbank România  este deţinută, printr-un vehicul înregistrat în Austria, de grupul Volkskbank (51%), grupul francez BPCE (24,5%) şi băncile germane DZ Bank şi WGZ Bank (24,5%). Banca locală este singura subsidiară din regiune rămasă în portofoliul celor trei grupuri, după ce restul au fost preluate de grupul rus Sberbank.

Banca Transilvania este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are un ac­ţio­nariat eterogen. Cel mai mare acţionar este Banca Europeană pentru Re­construcţie şi Dezvoltare (BERD), cu o participaţie de aprope 15%. BT a avut în primele nouă luni din acest an un profit de 338 mil. lei, în creştere cu 41%.

Subsidiara locală a Volksbank a fost puternic afectată de criză şi a raportat pierderi de sute de milioane de euro în ultimii ani. Banca s-a bazat în trecut exclusiv pe finanţarea de la acţionari şi ajunsese la un portofoliu dominat de finanţări imobiliare. Volksbank are şi un portofoliu semnificativ de credite în franci elve­ţi­eni, o problemă pe care încearcă să o rezolve acum prin conversia acestora în lei sau euro, cu un discount de 25-30%.

Volksbank a ajuns să aibă un portofoliu relativ curat, cu o rată de neperformanţă de 8%, după ce în iulie a vândut un pachet de credite neperformante de o jumătate de miliard de euro. Banca avea o rată de neperformanţă de peste 30% anterior.

Volksbank a fost consiliată în această tranzacţie de vânzare de către banca de investiţii Rotschild. Conform unor surse din piaţă, Banca Transilvania l-a avut pe partea de advisor pe Vienna Capital, un butic de investiţii destul de discret, care nu s-a făcut vizibil pe piaţa românească. Vienna Capital este o bancă de investiţii formată acum 15 ani de către foşti bancheri de la Creditanstalt, celebra bancă austriacă, care acum este inclusă în Bank Austria/ UniCredit.

Volksbank a avut o ascensiune fulminantă din 2001 până în 2008, când a ajuns chiar pe locul trei în sistemul bancar românesc, după BCR şi BRD. Austriecii au forţat cel mai mult creditarea pe real estate, atât la nivelul persoanelor fizice, cât şi la nivelul dezvoltatorilor, strategie care a fost câştigătoare până în criză.

După 2009, portofoliul de credite a crăpat, iar creditele acordate în franci elveţieni persoanelor fizice, când moneda elveţiană avea un curs de 2,2 lei, s-au întors împotriva atât a debitorilor, cât şi a băncii. Creşterea cursului francului la 3,4-3,6 lei şi chiar la un maxim de 4 lei în ultimii ani s-a dovedit un nivel aproape imposibil de suportat de către clienţi.

Această situaţie s-a lăsat şi cu procese, care acum atârnă destul de greu în bilanţul băncii, atât la nivel financiar, cât şi la nivel reputaţional. Volksbank are în acest moment active de 13 miliarde de lei, iar Banca Transilvania de 31 miliarde de lei. După curăţenia din vara acestui an, când Volksbank a vândut un pachet de neperformante de 490 mil. euro, cu 80 milioane de euro, bilanţul băncii arată mai bine, rata neperformantelor coborând la 8%.