Statul a respins propunerea FP de a începe procedurile de privatizare la Romaero

Autori: Ioana Tudor , Roxana Pricop 10.12.2014

Statul român, care prin Ministerul Economiei deţine 51,9% din capitalul producătorului de componente pentru avioane Romaero Bucureşti (simbol bursier RORX), a respins propunerea făcută de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar cu 21% din capital, de a începe în regim de urgenţă privatizarea societăţii, motivând că „acest punct al ordinii de zi nu este de competenţa AGA”.

Fondul a susţinut că demararea în regim de urgentă a procedurilor de privatizare ar fi singura soluţie pentru a salva Romaero de la insolvenţă.

În aceeaşi AGA, ţinută pe 9 decembrie, statul a cerut conducerii administrative şi executive precum şi administratorului special să întocmească un plan de organizare şi restructurare a societăţii, care să cuprindă măsuri efective şi termene concrete de realizare a acestora, implicaţiile economico-financiare a fiecărei măsuri propuse, în vederea redresării economice a societăţii şi reducerea arieratelor. Din anul 2004, Romaero se află sub administrare specială din cauza situaţie financiare dificile şi a datoriilor.

Producătorul de avioane a încheiat primele nouă luni cu o cifră de afaceri de 58,1 mil. lei, în creştere cu 23% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pierderile la nouă luni ale companiei au crescut cu circa 8%, la 12,6 mil. lei.

Compania este evaluată pe bursă la 103 mil. lei (23,4 mil.euro), însă deţine importante terenuri în Capitală în zona Băneasa. La finele anului trecut proprietăţile imobiliare ale Romaero erau evaluate la circa 150 mil. euro. Datoriile societăţii cu scadenţă de până la un an se situau la nivelul de 65,5 mil. lei.

Potrivit Fondului Proprietatea, deşi din anul 2004 compania se află sub administrare specială, procedură prin care a putut evita plata datoriilor, nici după zece ani de la instituirea acestei proceduri nici compania şi nici ministerele în subordinea cărora s-a aflat Romaero nu au iniţiat procedurile pentru privatizarea societăţii care ar fi putut conduce la redresare.

În aprilie 2013, Varujan Vosganian, ministrul de atunci al economiei, a anunţat că statul se află în evaluări pentru a pregăti privatizare Romaero.  De atunci însă nu a mai fost comunicat nimic public. Statul şi-a mai anunţat intenţia de a privatiza Romaero la finele anului 2005, însă procedura a fost blocată câteva luni mai târziu din cauza unor datorii istorice ale companiei.

În acţionariatul companiei se găseşte şi SIF Muntenia (SIF4) care deţine 25,8% din acţiuni.

Acţionarii companiei au mai stabilit nivelul maxim al remuneraţiei directorului general adjunct la nivelul de 9.708 lei, reprezentând de nouă ori media pe ultimele 12 luni a salariului mediu brut pe ramura în care îşi desfăşoară activitatea societatea. Directorul general al companiei este Constantin Silviu Dinischiotu. Acţiunile Romaero s-au tranzacţionat cel mai recent pe 5 decembrie, la preţul de 16,5 lei pe titlu. La această cotaţie compania are o capitalizare de 103 milioane d elei.